Veel scheernieuws dit keer! Op 23 en 24 mei zijn al onze schapen geschoren. Onze vaste scheerder Johannes (zie ook bericht over scheerkampioenschappen) zou met een 2e prof-scheerder komen, waarbij onze eigen Tijmen als 3e scheerder zou meehelpen, maar die scheert natuurlijk niet zo snel als die profs (hij scheert ongeveer 1 schaap terwijl zij er in die tijd 3 doen).
Maar helaas, op de 1e dag meldde de 2e scheerder zich op het laatste moment ziek. Dus moesten Johannes en Tijmen de klus samen klaren, de hele noordkudde op landgoed de Paltz in Soesterberg. 275 ooien van hun vacht ontdoen in 1 dag, ga er maar aan staan. We begonnen om 6 uur ’s ochtends, en om 7 uur ’s avonds waren we klaar. Met hulp van de onvermoeibare Silke, Hannah en Jeannette. Toen nog opruimen, en toen had Johannes z’n busje de accu leeg. Zucht. Maar met startkabels losten we dat ook weer op. Dus we waren om half 9 pas thuis…
Dag 2 kwam er gelukkig een andere 2e scheerder mee, Jan-Lucas. Nu was de zuidkudde aan de beurt, op de Plantage Willem III in Elst (bij Rhenen). Maar we hadden wel weer een andere uitdaging, namelijk de dreiging dat het om 13u zou gaan regenen. Dus begonnen we toch weer om 6u. Op een paar drupjes de laatste drie kwartier na, is het gelukt! De mannen hebben als een malle doorgeschoren, met alleen een korte koffiepauze. En toen de laatste vacht er af was, begon het serieus te regenen. Dus de lunch hebben we toen maar in de aanhanger opgegeten (die ook al vol lag met 80 vachten). Jeannette was weer van de partij, en ook Stella, Wietske en Theo hielpen. Op het laatst moesten we de vachten die net een beetje nat waren geworden nog uitrollen op stal, om ze te laten drogen.
Maar goed, we hebben weer een mooie stapel vachten om te vilten uitgezocht en in doeken gerold. En een paar zakken met wol die gekaard kan worden. Ten slotte nog zakken met wol waar we echt niks hoogwaardigs meer mee kunnen: te ver vervilte vachten, smerige randen (van de mooie vachten), en wol waar te veel troep in zit. Die gaan waarschijnlijk weer naar het Wageningse voedselbos van de uni.
Bekijk alle foto’s van het scheren op het Fotoalbum scheren Grebbeveld 2024.
Bekijk hier alle ruwe vachten (met info over ras en prijs) om te vilten of spinnen. Ze zijn dus allemaal netjes in een doek gerold.
Wil je ook zien hoe schapen geschoren worden? Zie blog over het Schapenscheerfeest Heidestein.