Update Drentjes Heidestein

Zoals we in de vorige nieuwsbrief al meldden, hebben we de begrazing van Heidestein overgenomen van Utrechts Landschap. En daarmee ook hun kudde Drentse heideschapen. Prachtige schapen, een slagje kleiner dan onze Veluwse heideschapen. Drentjes hebben hoorns (dat is heel makkelijk als je ze vast moet pakken) en meer kleur dan die witte Veluwsen van ons. Hun vacht kan wit zijn, maar hun kop is dan lichtbruin. En er zitten er ook tussen met prachtige bruine en grijze vachten.

Drentse heideschapen

De Drentjes waren altijd met brokjes in hun nachtraster gelokt, dus we hadden geen idee hoe ze op de honden zouden reageren. Maar al na een paar keer oefenen ging dat verrassend goed. Het zit er toch in, in het beestje, dat kuddegedrag dat je nodig hebt om ze te kunnen hoeden. Toen dat eenmaal lukte, hebben we er geleidelijk aan steeds koppeltjes Veluwse schapen aan toegevoegd, en nu hebben we dus een gemengde kudde. De Drentjes blijven nog wel aardig bij elkaar, maar dat geeft niet. Waarschijnlijk hebben we binnen onze Veluwse kuddes ook groepsvorming, maar met al die witte schapen valt dat niet zo op.

De kudde loopt niet meer alleen op Heidestein, maar begraast meerdere gebieden op de noordelijke Utrechtse Heuvelrug, bijvoorbeeld ook Bornia en de Vliegbasis Soesterberg.

Veluwse en Drentse heideschapen

Clemens met zijn gemengde kudde: links de witte Veluwse, en rechts de Drentjes met hun gekleurde koppies en hoorntjes.

Zie ook het artikel en het filmpje dat RTV Utrecht hierover maakte.