Kleding vilten: hesjes, hoodies, kaproenen

Vachten vilten is leuk, maar er kan zo veel meer met wol. En aangezien we vooral workshops geven heel leuk vinden, wilden we eens kijken hoe we ons aanbod kunnen vergroten. Kleding vilten vinden we het leukst. Niet te priegelig, maar een mooi robuust kledingstuk van het mooiste materiaal dat er bestaat.

Dus zijn Angela en ik begonnen met het maken van kleding.

Hoodies

Angela had afgelopen voorjaar al eens een hoodie gevilt, en dit najaar heb ik er zelf ook eentje gemaakt. Kon ik meteen kijken hoe het werkt als je hem een beetje versiert.

Dat is nog een behoorlijke klus!

Deze slideshow vereist JavaScript.

De ’trui’ lukt wel in een dag, maar het is de vraag of een deelnemer ook de capuchon en buidel nog dezelfde dag kan vilten. Daar moeten we nog even verder mee experimenteren. Als we zorgen dat de wol al afgewogen en al klaarligt, scheelt dat al een hele hoop tijd.

Hesjes

Een hesje of bodywamer kun je prima maken van gevilte vacht. Dat kan met de vacht naar binnen, of naar buiten. We hebben gemerkt dat de vacht naar binnen al gauw veel te dik wordt om er nog een beetje leuk uit te zien. Je zult de vacht dus moeten scheren.

De vacht naar buiten is wel leuk, maar werkt alleen bij niet al te lange/volle vachten. Toen ik een hesje maakte met een Veluwse vacht voelde ik me met een sneeuwbal (heel dom, vergeten een foto te maken). Dus die heb ik uiteindelijk toch maar met de viltkant naar buiten gedaan, en de vacht geschoren. Maar hij is wel leuk geworden, en zit heerlijk warm.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Eerder hadden we al eens een bodywarmer gemaakt. Met losse capuchon/muts, aan twee zijden draagbaar (onze herder Thomas kreeg gelijk de aandrang om een bijl te pakken toen hij het ding aandeed):

Kaproen

Angela heeft een kaproen (middeleeuwse kap met schoudermantel) gemaakt en bijpassende schoenen/sloffen. Is ook erg mooi geworden, en we denken dat er in de LARP (live-action role play) – of re-enactmentwereld wel belangstelling voor zou kunnen zijn. Een kaproen maken lukt wel in een dag, als je de versiering niet al te ingewikkeld maakt. Voor de sloffen moet je ook nog zeker een halve dag rekenen.

Deze slideshow vereist JavaScript.