Scheerkampioenschappen

Toen we nog geen schapen hadden, wist ik ook niet dat het bestond. Maar ja, er zijn de gekste kampioenschappen natuurlijk, dus waarom niet schapen scheren? Die Nederlandse Kampioenschappen Schapen Scheren vinden plaats elke twee jaar op de Dag van het Schaap (2e zaterdag van juni), in 3 categorieën: scheren met de scheermachine voor profs, voor amateurs, en scheren met de handschaar.

Zo ook dit jaar. Nou wil het toeval dat onze scheerder Johannes (zie andere blog) al 3 keer Nederlands kampioen is geweest. En dat hij ook scheertrainingen geeft waar onze Tijmen aan heeft meegedaan. Dus Johannes vond dat Tijmen ook maar eens mee moest doen aan de wedstrijd in de amateurklasse.

Zo’n scheerwedstrijd is een serieuze zaak. Vooral in Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland is het echt heel officieel allemaal. Bij het NK waren ook 2 juryleden uit het VK aanwezig. Het gaat om snelheid, maar ook om hoe netjes je scheert qua wondjes en 2e scheer (als je 2x over dezelfde plek heen moet scheren om de wol er helemaal af te krijgen. Je krijgt voor elke 20 seconde 1 strafpunt en dan voor de lengte van een sneetje en voor zo’n 2e scheer. Kampioen is dan degene met de minste (straf)punten.

Tijmen moest meteen ’s ochtends vroeg aan de slag. Hij had Johannes gevraagd of die zijn sheep handler wilde zijn (die geeft de schapen aan), en dat wilde hij wel, maar dan moest Tijmen dat ook bij hem doen. Ik was helaas zelf te laat (heel erg!), want ze hadden van tevoren niet verteld hoe laat hij zou moeten. Maar gelukkig heeft Jeannette een heleboel foto’s en filmpjes gemaakt. Tijmen moest 3 schapen scheren en de laatste was een enorm spartelbeest. Hij was helaas niet door naar de finale. Maar ach, het was zijn eerste keer, dus wie weet wat er in de toekomst nog kan gebeuren.

Johannes daarentegen ging weer als een speer. In de finale moesten ze 10 schapen scheren en was het razendspannend. Hij was zeker niet de snelste (al vind ik 13 minuten en 47 seconden nog altijd bizar snel, dat is 1,5 minuut per schaap!), maar had zo netjes geschoren dat hij toch weer kampioen is geworden. Maar het scheelde niks, maar 0,1 punt! Zie hier het verslag in Vakblad het Schaap.

Johannes tijdens de finale