‘Onze’ schapen naar Europese Border Collie Kampioenschap

Woensdag en donderdag loopt Clemens met de kudde (die dan nog van de Wassum is) van Plantage Willem III bij Elst (Utr) naar Renkum, waar 23-26 augustus de Continental Sheep Dog Trials gehouden worden, ofwel de Europese Border Collie Kampioenschap (buiten het Verenigd Koninkrijk en Ierland). Dat belooft een hele happening te worden! Echt leuk om te gaan kijken komend weekend, als je van honden en/of schapen houdt. Fascinerend wereldje, met die wedstrijdhonden, toch weer heel anders dan het herderswereldje.

Kudde donderdagochtend langs Wageningen
Voor de tocht van Elst naar Renkum nemen ze twee dagen. Woensdagochtend lopen Clemens, een vrijwilliger en de schapen van Elst naar de Grebbedijk tussen Rhenen en Wageningen, waar de schapen overnachten op een veldje bij de afslag naar de Blauwe Kamer en de pont naar Opheusden. Op donderdagochtend lopen ze dan over de dijk, langs Wageningen, Onderlangs de Wageningse Berg, steken ze de provinciale weg over bij Oranje Nassau’s Oord en lopen ze via het Renkums beekdal naar de Telefoonweg in Renkum. Je kunt gerust gaan kijken, of een stukje meelopen als je ze tegenkomt. Houd er wel rekening mee dat ze niet zomaar kunnen stoppen en dat Clemens misschien geen tijd heeft voor een praatje of uitleg.

plantage-willemiii-schapen-5-clemens

Kudde bij kampioenschappen
Donderdagmiddag is in Renkum om 16 uur de openingsparade van de kampioenschappen. Die begint bij de snackbar, en loopt dan naar het wedstrijdveld iets verderop de Telefoonweg. Clemens mag dan met de kudde voorop in de parade, en dat is ook meteen het enige moment dat onze eigen honden in actie komen. Peggy en Kate zijn – volgens iemand die er verstand van heeft – toch meer honden voor een grote kudde dan voor de kleine koppeltjes schapen die ze in wedstrijden gebruiken.

Op vrijdag en zaterdag zijn de voorrondes, en zondag de finales. Ze hebben wel 500 schapen nodig, dus naast de kudde die Clemens er heen brengt, brengt de Wassum er nog eentje. Ik geloof dat elke deelnemer een vers setje van 5 schapen krijgt (niet dat ik er heel veel verstand van heb hoor), anders zouden de schapen op een gegeven moment leren wat ze moeten doen, en het moet  wel voor iedereen even moeilijk zijn.

Onze eigen kudde!
Na de Kampioenschappen mogen we de 225 beste schapen uitselecteren uit die 500, en wordt de kudde officieel van ons! Dankzij alle Grebbesupporters hebben we dan echt een eigen Grebbekudde! Mooi toch? Hartstikke bedankt allemaal voor jullie steun. Met onze eigen kudde loopt Clemens dan begin volgende week weer terug naar Elst. Volg de blog voor details.