Nieuw-nieuw-nieuw! Nieuwe grote opdracht, nieuwe hond

We begrazen al jaren de oostelijke Utrechtse Heuvelrug voor het Utrechts Landschap, tot dit jaar als onderaannemer van De Wassum. Dit jaar doen we direct zaken met elkaar, en gelukkig zijn ze heel tevreden over Clemens: hij houdt zich aan zijn afspraken, snapt wat de beheerder en ecoloog met het gebied willen, overlegt als hij een keer iets anders doet en zorgt voor een prima resultaat.

Toen ze afgelopen winter dan ook een herder zochten voor aantal gebieden in de noordwestelijke Utrechtse Heuvelrug, rond de vliegbasis Soesterberg en bij Zeist, vroegen ze ons of we daar wat voor voelden. Daar moesten we even over nadenken, want het is natuurlijk wel een stukje verder, maar het leek ons wel een mooie uitdaging.

Intussen begrazen we ook Arnhem nog, en helpen we bevriende herder Ronald Wijlhuizen met het werk in  de gemeente Lingewaard. Dat konden Clemens en Jeroen met zijn tweeën niet af. Gelukkig wilde Thomas, die per 1 januari bij ons was gestopt, wel terugkomen.

Clemens doet nu de nieuwe opdrachten, Thomas de ‘oude’ tussen Renkum en Leersum, en Jeroen doet Arnhem en Lingewaard.

Gevolg: er moest ook nog een hond bij, en zo kwam Bryn. Dus nu hebben we er vijf: Peggy (bij Jeroen), Kate (bij Clemens, maar tegen haar pensioen), Finnick (bij Clemens), Flo (bij Clemens, net 1 jaar dus nog in opleiding) en nu Bryn (bij Thomas).

Overigens is het zeker niet alleen maar halleluja. Clemens moet de nieuwe gebieden leren kennen, Thomas moet de oude gebieden leren kennen, de honden moeten wennen, de schapen breken af en toe uit, er gaat af en toe een auto kapot (die van Clemens eerst, en nu weer die van Jeroen), of die niet sterk genoeg om een aanhager met watervat te trekken (het Toyota Starletje van Thomas). Gevolg: Clemens werkt 12 uur per dag en de jongens hebben ook hun handen vol. Gelukkig helpt onze zoon Tijmen vaak, en regelmatig ook zijn vriend Tanno.

Maar we gaan er maar vanuit dat het opstartproblemen zijn en dat we op een gegeven moment de routine weer een beetje erin krijgen.


Thomas met Bryn
Hier alle herders: Jeroen, Tanno (hulpherder en vriend van Tijmen), Clemens, Tijmen en Thomas. De honden: Peggy, Kate, Finnick, Flo en Bryn.

Begrazen op de Paltz, een prachtig glooiend landgoed naast de Vliegbasis Soesterberg (vlakbij Nationaal Militair Museum):

Al onze mannen met baarden op de Renkumse Hei:

Vertrek van Renkums beekdal naar de Renkumse hei: