Alweer de eerste geschoren vachten!

Wij laten onze schapen eigenlijk altijd in juni scheren, maar sommige boeren doen het al eerder. Soms zelfs in de winter, voor het lammeren, maar daar doen wij niet aan.

Maar goed, een schapenhouder die we kennen (Serge van der Zweep, zijn schapen staan onder andere in het Renkums beekdal langs de provinciale weg bij Parenco) liet zijn schaapjes afgelopen woensdag scheren, door de Poolse scheerploeg. En aangezien hij schapen heeft met gekleurde vachten (en wij 99,75% wit) wilden we die wel. Hij heeft skuddes in mooie tinten bruin, grijs en zwart, vaak met veel tinten in één vacht. En hij heeft wat skuddes laten dekken door een Texelaarram. Daar zijn ook mooie vachten uitgekomen. Of die willen vilten, weten we niet. Texelaar vilt matig, skudde vilt uitstekend.

Angela en ik hebben woensdag in elk geval 38 mooie vachtjes meegenomen. In de tussentijd hebben we nog een lam gered uit de beek die vastzat in de modder. Daarbij zijn we allebei (maar vooral Angela) nat en modderig geworden. Gelukkig hadden we lakens mee voor de vachten, zodat Angela haar modderige spijkerbroek kon verwisselen voor een mooie witte wikkelrok.

De auto zat propvol!