Mooie lammertijd gehad!

Gisteren, 13 maart, is waarschijnlijk het laatste lammetje geboren. Dat is het einde van de lammertijd. Hier een verhaal over hoe dat gaat, deze mooiste periode van het jaar. Het is altijd weer heerlijk als het begint, en ook altijd weer geweldig als het weer afgelopen is ;-).

Die lammertijd begon op 5 februari met de instructie voor de lammervrijwilligers. Want we hoeven het gelukkig niet alleen te doen. We krijgen hulp van één medewerker, twee stagiairs, onze drie kinderen en een hele kudde vrijwilligers, om drie diensten te draaien, 7 dagen in de week, zodat Clemens toch een keer in de week een dagje vrij heeft. Maar goed, al die mensen, die vaak al jaren actief zijn bij ons, moeten na een jaar even weer hun routine opfrissen. Dus kregen ze lammerinstructie, met borrel na, heel gezellig!

De eerste schapen stonden toen al op stal. We halen ze binnen op kleur en op dracht. De rammen krijgen tijdens het dekken elke week een andere kleur dekblok. Zo weten we dat de ooien met gele konten het eerst gedekt zijn. Dan komt groen-blauw-zwart. Ook zijn alle ooien gescand op dracht. De dierenarts heeft met een stip in de zij aangegeven of er een eenling (blauwe stip) of tweeling (rode stip) in zit (of niks, groene stip, maar die mogen buiten blijven). De ooien met een tweeling in de buik halen we een week eerder naar binnen dan de eenlingdragers. Dus daarom halen we de geelgedekte tweelingdragers als eerste naar binnen, twee weken voor ze uitgerekend zijn. Een week later de geelgedekte eenlingen en groengedekte tweelingen. Hieronder een foto van weer een week later: de groengedekte eenlingen en blauwgedekte tweelingen komen aan op stal.

In de video hieronder kun je zien hoe Marjolijne en Tijmen de ooien door een voetenbad met citroenzuur halen om pootproblemen te voorkomen, voordat ze het hok ingaan.

En dan kan het grote aflammeren beginnen! We hebben dit jaar ruim 450 lammetjes gekregen, voor ons een record. En het ging hartstikke goed!

Zo ziet dat eruit, als een lammetje net geboren is:

De drachtige ooien staan in een groepshok bij elkaar, en ze lammeren daar ook af, dat is het minst stressvol voor de ooi. Na de geboorte gaan moeder en lammetje(s) twee dagen in een kraamhokje om ze in de gaten te houden en aan elkaar te laten wennen.

Dan krijgen de lammetjes een oormerk en mogen ze naar een groepshok van ooien met lammetjes.

Zo krijg je dan op stal dartelende lammetjes, als de moeders aan het voerhek staan en er lekker veel ruimte is in het hok.

En als de lammetjes dan een week of twee, drie oud zijn, en het weer ziet er een beetje aardig uit, dan mogen ze buiten dartelen!

Wel zijn er, zoals elk jaar, wel wat fleslammetjes. Maar dat is ook wel gezellig eigenlijk. Vooral als ze aan de speenemmer hangen, met die kwispelende staartjes….