Dijkschapen

Ooit had ik een viltcursist uit Friesland die een dykskiep op haar viltvacht viltte. Een schaap waarvan de linkerpoten korter zijn dan de rechter, zodat hij recht kan staan op de dijk. Nu staan onze schapen ook op de dijk, dus misschien moet je even gaan kijken of hun poten ook al in lengte beginnen te verschillen…

Het is weer het begin van het graasseizoen. Op de hei staat nog niet veel, dat duurt even, maar op de Grebbedijk kunnen we al beginnen! We hebben afgesproken in een soort dambordpatroon te grazen, steeds een vak aan de ene kant van de dijk, en dan een vak aan de andere kant, zodat insecten de kans krijgen weg te komen. We zijn 14 maart begonnen bij de Veerstraat in Wageningen, en gaan zo ongeveer elke dag een stukje verder tot aan de Grebbeberg. En als we daar zijn aangekomen, lopen we de hele kudde weer terug en begrazen de stukken die we hadden overgeslagen.

Maar als je de schapen wilt zien en je woont in Wageningen, dan is dit je kans! Verder staan we niet vaak in Wageningen, de meeste opdrachten zijn in Renkum en de Utrechtse Heuvelrug. Lammetjes staan er helaas niet op de dijk. Die grazen met hun moeders in het Binnenveld, of staan nog op stal. Wat er op de dijk loopt zijn de jaarlingen (die niet gedekt zijn) en de guste ooien (niet gedekt, of wel gedekt, maar niet drachtig geworden).

Zoals hierboven zag het er vanmiddag uit, toen Dore en Chris de kudde net op de dijk hadden gezet. Ze blijven aardig bij elkaar klitten, zoals je ziet.

Hieronder in de avond, net voor de zon onderging. Hondje Gwen mocht even mee, maar door de groothoeklens lijkt het alsof ze heeeeel lang is.