Dijkschapen

De afgelopen jaren hebben we een aantal dijken in Arnhem-Zuid begraasd (vooral onze oud-herder Jeroen). Maar zeker toen Jeroen ermee stopte, hadden we er niet zo veel zin meer in. Net wat te ver weg, allemaal onhandige kleine stukjes, regelmatig vandalisme en dan dat netten zetten op die steile dijk. Toen het afgelopen jaar werd aanbesteed voor 2021 en de jaren erna, zijn we er dus mee gestopt.

En nu staan de schapen tóch weer op de dijk. Maar dan de Grebbedijk! Om de hoek dus, en fijne grote rechte stukken, Jaren geleden begraasden we ook ook delen van de Grebbedijk, tussen Rhenen en de Wageningse haven, voor het waterschap. Maar toen het waterschap het beheer uitbesteedde aan een loonwerker, hield dat op. Maar nu belde die loonwerker of we dit voorjaar niet de dijk wilden begrazen. Nét op een moment dat we omhoog zaten met de schapen. ’s Winters staan ze op boerenweilanden, maar zo tegen maart willen de boeren mest rijden, en moeten we eraf. Maar op de hei is nog niets te halen voor de schapen, dus maart, april is altijd een lastige tijd. En dan komt dit ineens langs! Om de hoek! Het mag ook wel eens meezitten…

Dus nu staan in maart en april de schapen (de kudde zonder lammeren) op de Grebbedijk. We werken langzaam van de Grebbeberg, helemaal richting de Wageningse Berg, dus tot aan de Veerweg. Als je er wel eens wandelt of fietst, heb je ze misschien al wel zien staan!

De bewoners langs de dijk hebben gemengde gevoelens, want zij mochten een paar jaar geleden hun schapen niet meer op de dijk laten lopen. Alle rasters zijn toen weggehaald. En nu lopen wij er… Het lastige is dat schapen die permanent ergens staan na verloop van tijd paadjes gaan lopen, en dan krijg je een zwakke plek in de grasmat, en dus in de dijk. Maar zoals wij het nu begrazen, met elke 1 of 2 dagen de netten verplaatsen en de schapen in een nieuw vak, bestaat er geen gevaar van paadjes lopen. Daarvoor lopen ze er simpelweg te kort.

Wel is die voorjaarsbegrazing heel goed voor de biodiversiteit! Doordat de schapen het wintergras kort grazen, krijgen kruiden volop de kans en krijg je een mooie bloemrijke dijk. We grazen alleen in het voorjaar, later in het seizoen wordt de dijk nog eens gemaaid.

Dat netten zetten op die steile dijk blijft trouwens een minpuntje. Maar daar staan genoeg plusjes tegenover!