Helaas heeft ook bij ons blauwtong flink huisgehouden. 64 dieren ziek naar binnen gehaald, waarvan er 33 zijn doodgegaan. Van de rest is zo’n tweederde weer naar buiten, en de rest staat nog ziek op stal. Sommige zieke dieren die we naar buiten hadden gedaan, zijn weer teruggekomen, toch niet fit genoeg om met de kudde mee te komen.
Voor wie het nog niet wist: blauwtong is een hele nare en dus heel dodelijke ziekte, die door knutjes (kleine mugjes) wordt overgebracht. Het virus gaat alleen via de mug (of eventueel via een injectienaald), en dus niet van schaap op schaap, en is gelukkig ook niet gevaarlijk voor de mens. Alleen herkauwers hebben er last van, en daarvan schapen het ergst.
Ze krijgen last van hun slijmvliezen, een snotneus, maar ook de slijmvliezen in hun bek en darmen kunnen aangetast worden. Blauwe tong kan dus ook, maar komt eigenlijk weinig voor. Aders kunnen aangetast worden, en poten, soms laten de nagels van de hoefjes los. Echt heel verschillende (en allemaal hele nare) verschijnselen. Ze gaan soms dood omdat ze van de pijn niet meer kunnen eten, of omdat ze bijkomende infecties krijgen. Soms gaan ze binnen een paar uur dood nadat ze met een snotneus naar stal zijn gehaald, en soms staan ze weken op stal. En knappen weer op, of niet.
Het virus begon rond Loosdrecht, onduidelijk is hoe het daar gekomen is. Er gaan wilde verhalen de ronde over treinladingen afval uit Italië, maar dat blijkt toch een andere variant van het virus te zijn. Maar goed, vanuit die haard, verspreidde het zich met een paar kilometer per dag, vooral met de zuidwestenwind mee richting noord en oost. Inmiddels is het gelukkig te koud voor knutjes en is de verspreiding gestopt. Maar net als alle schapenhouders houden we ons hart vast voor als het weer warm wordt komend voorjaar. We hopen dat er snel een vaccin komt, dat lijkt de enige oplossing. Want er is verder helemaal niks tegen te doen. Behalve antibiotica tegen de bijkomende infecties, en heel goed voor je schapen zorgen.
We hebben de dieren tweede week december laten scannen op dracht (een echo, net als bij een zwangere vrouw), en tot onze opluchting lijkt daar geen probleem te zijn. Ondanks dat de blauwtong rondging toen de rammen erbij liepen.