Weer op de hei – droogte na nattigheid

Bizar om te zien in het Binnenveld, waar we van de winter nog tot onze enkels in de modder liepen, dat er nu gesproeid moet worden om het gras aan de groei te houden.

De droogte van dit voorjaar is ook vervelend voor de natuur waar we grazen. Ook daar zit de groei er nog niet echt in van het gras en de rest van de vegetatie. Laten we hopen dat het niet weer zo’n bizar droog jaar wordt. Eén droog jaar is balen, twee droge jaren afschuwelijk, maar je moet er niet aan denken wat een derde droog jaar zou betekenen. Dat zou toch redelijk catastrofaal zijn. 2020 heeft nog wat goed te maken, heeft al genoeg ellende gebracht, zullen we maar denken.

Maar goed, de schapen zijn toch de hei weer op! Onze ene kudde is vanuit stal eerst onze eigen wei opgegaan, en loopt nu op de Paltz (bij Militair Museum Soesterberg). De andere kudde heeft een tijdje op de Keijenberg gestaan, is toen naar de Renkumse heide gegaan, en daarna weer een paar dagen Keijenberg.  De Renkumse wethouder Joa Maouche en zijn vriendin wilden graag eens een tochtje meelopen, en vergezelden de kudde en ons op de tocht van de Keijenberg naar de Renkumse hei. Ze moesten ook lopend weer terug naar hun auto, omdat we vanwege corona geen auto mochten delen. Maar met dat mooie weer was dat geen straf.

Inmiddels is deze kudde van de Keijenberg via de Grebbedijk naar de Koningstafel op de Grebbeberg gelopen (zie het bericht met het dronefilmpje). Een dag later verliepen we de kudde naar de Plantage Willem III (tussen Elst en Rhenen). Toen we van de Grebbeberg af liepen, kwam fotograaf Marco van Soest (Catching Moments.nl) ons toevallig tegen en maakte hij deze mooie foto.

Foto Marco van Soest, CatchingMoments.nl

En dan hebben we nog een kleine kudde in Arnhem-zuid, op de Oude Huissensedijk.