Allemaal lammeren

Zoals jullie misschien weten, hebben we dit jaar 236 lammetjes gekregen.Geboren in januari, februari, begin maart, dus de oudsten zijn inmiddels al weer 3,5 maand oud. Dat ziet er niet meer zo schattig uit, dat is inmiddels toch een beetje een klein formaat schaap. Toch drinken  ze, als ze de kans hebben, nog af en toe een slokje bij hun moeder. Daarvoor moeten ze door de knieën, anders kunnen ze er niet meer bij. Het ziet er niet uit, zo met die kont omhoog. En net als bij de kleintjes wapperen ze nog steeds met hun staart.
2014-05-06 13.07.34

Maar goed, 236 lammeren, dat zijn er een heleboel. In de loop van de jaren proberen we uit hoe we die het beste kunnen grootbrengen, wat we verkopen en aan wie, en wat we aanhouden. We hebben eigenlijk drie categorieën lammeren:

  • ooilammeren die we willen aanhouden om de kudde te verjongen; die laten we bij de kudde lopen
  • ooi- en ramlammeren die we willen laten slachten voor onze eigen klanten; die lopen buiten: ofwel bij de kudde, ofwel in een kleine koppel op de dijk en langs de Grift
  • vooral ramlammeren en enkele ooitjes die we aan de handel verkopen.

Met die laatste categorie hebben we vorig jaar veel ellende gehad (onduidelijke ziekte, slechte groei, enkele overleden). Dat was voor de lammeren helemaal niet leuk, en voor ons ook niet. Die zorgen, tijd en kosten willen we dit jaar niet weer. Het hoeden van de kudde is al full-time werk, dus we moeten zorgen dat de verzorging van de dieren buiten de kudde niet te ingewikkeld is.

Daarom hebben we besloten om de lammeren voor de handel met brokjes op stal af te mesten. Daarmee voorkomen we dat we er een hele zomer en najaar veel werk aan hebben; als het goed is, zijn de lammeren voor de zomer slachtrijp. Misschien niet helemaal volgens het biologische ideaal, maar ze lopen in groepen op stro, in een ruime, lichte stal en zien er ontzettend tierig uit! Voor ons is een bijkomend voordeel dat we eerder in het jaar meer inkomsten hebben (anders komt het geld eigenlijk vooral de tweede helft van het jaar binnen, terwijl we in het voorjaar natuurlijk wel kosten maken, en ook gewoon brood moeten kopen).

Vorige week hebben Bosse en Hans alle stallammeren gewogen (met een oude biggenweger die we van een bevriende varkenshouder hebben gekregen) en in gewichtsklassen gezet. Waarschijnlijk kunnen de zwaarste deze maand al verkocht worden.

2014-05-05 09.52.53

Overigens zijn er ook in de kudde en op de dijk al lammeren die er al aardig slachtrijp uitzien, dus ik denk dat er in juni voor onze klanten ook al weer lamsvlees is. Mooi op tijd voor het barbecueseizoen!