Naar Renkum en terug

Een van onze begrazingsopdrachten is de Renkumse hei, bij het kruispunt met de Telefoonweg net buiten het dorp, bij de Airborne Snackbar. Vorige week zijn we daar heen gelopen vanaf de Grebbedijk. Voorheen liepen we dan altijd Onderlangs vanaf de Veerweg in Wageningen naar de papierfabriek in Renkum, en dan oversteken naar Oranje-Nassau-Oord (ONO). Een hele mooie route, maar fietsers die je achterop komen, moeten twee kilometer lang in schapentempo fietsen, die kunnen echt niet passeren. En de oversteek van de N225 is niet zo’n fijn punt omdat de auto’s daar nogal hard rijden. Daarom hebben we vorige week een nieuwe route geprobeerd. Wegens de vakantie gingen de jongens mee, Marjolijne was van de partij en ook Bosse kwam weer een dagje helpen. Daarom zijn er, naast een foto met mijn mobieltje, weer hele mooie foto’s van Bosse.

Vanaf de Veerweg gingen we nu via de Holleweg omhoog.

Holleweg-1-BossevanSwaay
Foto’s Bosse van Swaay (behalve die op de rotonde, die is van mij)

Dan via de Generaal Foulkesweg en de  rotonde over. Daar rijden auto’s lang niet zo hard.
2014-05-06 10.58.50

En dan bij de Scheidingslaan het bos in. Dan kom je vanuit het westen weer uit bij ONO.

Scheidingslaan-BossevanSwaay

Na ONO ging de tocht langs de Ommuurde Tuin, dwars over het beekdal over de Hartenseweg, en dan de Schaapsdrift langs het beekdal, een eeuwenoude route voor schapen. De bewoners van de straat waren laaiend enthousiast: een echte schaapskudde over hun Schaapsdrift!

Schaapsdrift2-BossevanSwaay

Schaapsdrift-BossevanSwaay

En de Schaapsdrift komt uit op de Keijenbergseweg, die je dan alleen nog hoeft over te steken naar de Renkumse hei!

grote-en-kleineherder-BossevanSwaay
Grote en kleine herder op de hei.

Zoals je ziet liep Clemens voorop met  hond Kate. Marjolijne en Tijmen (soms aangevuld met Jochem en zijn vriendje Sam, die soms ook liever een stukje meereden in de bus) liepen achterop met hond Peggy (en Marjolijnes eigen honden Tom en Tess aan de lijn). Bosse en ik wisselden elkaar af voorop bij Clemens (om het verkeer stil te zetten) en rijdend in de bus met veewagentje erachteraan als bezemwagen voor schapen die niet mee konden komen.

De schapen hebben een week op de Renkumse hei gestaan. Het was de vuurdoop voor onze nieuwe bordjes.

2014-05-06 13.01.11

De bordjes zijn meteen van pas gekomen, want er was een ontsnap-lam. Die had door dat al hij zijn kop plat op de grond legde, hij onder het elektrische net door kon kruipen. En ook terug. Maar elke keer als hij er weer eens uitgekropen was (uiteraard aan de straatkant), belden er voorbijgangers dat er een schaap uitliep. Na een paar keer was Clemens het zat, en heeft hij het lam mee naar stal genomen, voordat hij het aan zijn vriendjes zou gaan leren. Het was wel een lam dat de lekkerste plekjes wist te vinden, want het was een flinke jongen van wel tegen de 40 kg.

Inmiddels is de kudde al weer via grotendeels dezelfde route teruggelopen. Dinsdag naar de Laarsenberg (achter Ouwehands Dierenpark), en woensdag door naar de Plantage Willem III. En dan zondag naar Zuylestein.