Varkens en vachten, deel 2: het varken (en een lam)

Zoals ik in de blog van daarnet al meldde, was ik dus zelf naar Varken op de Leer, een initiatief van Agrarische Natuur Vereniging het Binnenveld, waar wij ook lid van zijn. Slager/slachter Izak Roelofsen uit Opheusden hees een varken (dat hij in zijn slachthuis al geslacht had, want dat mag niet meer buiten) op een ladder (‘leer’) en liet aan het toegestroomde publiek zien waar al die lapjes nou zitten aan een varken. Vervolgens beende hij ook nog een van onze lammeren uit.
dsc07615

Van tevoren hadden we geen flauw idee hoeveel publiek er op af zou komen. Het is niet ieders kopje thee, zo’n opengeklapt varken, zullen we maar zeggen (onze dochter Silke vond het ook maar niks, en was blij dat onze kraam een flink eindje verderop was). Maar blijkbaar zijn er veel mensen die het toch interessant vinden. Veel ouderen, die het nog van vroeger kenden. Veel Binnenvelders ook, die het leuk vonden dat er in hun streek iets georganiseerd wordt. En dan mensen uit alle omliggende plaatsen: Veenendaal, Ede, Bennekom, Rhenen en ook Wageningers die het leuk vinden om te weten waar hun eten vandaan komt. Er zijn zeker vierhonderd mensen geweest, maar misschien wel veel meer, en dat ondanks het behoorlijk vieze weer.

Wij stonden er dus ook. Niet alleen werd er ons laatste slachtlam uitgebeend, we hadden ook een kraampje, vanwege de regen in de koeienstal. Daar hebben we (met het hele gezin) de laatste paar worstjes verkocht die niet opgehaald waren, en tientallen blikken stoof (waarover later meer). Heel veel mensen gesproken ook, nuttige contacten opgedaan, was echt een prima dag!
dsc07627
Kijk voor meer foto’s op foto’s najaar 2012, laatste pagina.