Schapen scheren, jasje uit

Dat was zo goed bevallen vorig jaar, dus kwam Johannes Kloosterman 12 juni weer onze 2 kuddes scheren. Dit keer kwam hij alleen met Tom (vorig jaar waren ze met drie), het waren ook wat minder schapen, maar toch nog 470 ofzo. Dat moest wel in een dag kunnen, vond Johannes. Maar dan wou hij wel om 6 uur beginnen; dat was dus om 4.15 opstaan, proviand inpakken, zorgen dat iedereen op was, 5u op boerderij, scheerders met koffie uit de tent lokken (ze sliepen in de tent in de boomgaard), 5.35 richting kudde en inderdaad, klokslag 6u waren we er!

En jawel, om half 7 waren ze klaar, 12,5 uur later. Het liep eigenlijk helemaal prima. Geen stortbuien zoals vorig jaar, de temperatuur was aangenaam, de zon zat deels achter de wolken. ’s Ochtends schoren we bij Henny in de buurt van de Slaperdijk in Veenendaal, altijd fijn met goede stoelen en lekkere koeken voor de koffiepauze. De middag was op Vliegbasis Soesterberg. Het hele gezin ging mee, aangevuld met Ilse en Eva. Johannes had een mooie nieuwe constructie op zijn aanhanger, waardoor het nog net weer wat makkelijker was.

Aangezien we door het beperkte aantal vachtviltworkshops nog een enorme berg vachten hebben liggen, konden we selectief zijn, en alleen de allermooiste vachten bewaren voor het vachtvilten. De rest is in grote wolbalen met de scheerder mee!

Hier een hoop foto’s en een filmpje, waarin maar weer eens bewezen is dat ze binnen 1,5 minuut een schaap scheren. Onze Tijmen scheert ook wel eens schapen (onze rammen en andere dieren op stal bijvoorbeeld), maar voor een beginner is binnen de 5 minuten echt al knap. Tom en Johannes gaven hem nog even een lesje scheren als een pro. Dat blijkt een soort dans, met draaien, voetenwerk en een belangrijke rol voor de andere hand (die moet zorgen dat het vel op spanning blijft).