Schapen pootje baden

Het is altijd vervelend als schapen kreupel zijn, maar met een rondtrekkende kudde kun je het echt niet hebben. Daarom is het zaak de poten goed te ontsmetten, zo aan het begin van het seizoen. Daarvoor hebben we twee lange bakken aangeschaft van elk 3 meter. Eerst zei iemand dat er formaline (ook wel formaldehyde) in moest. Van de snijpractica tijdens mijn biologiestudie kan ik me nog herinneren wat een smerig spul dat was. Je krijgt er hoofdpijn van, het is duur en smerig, en waar laat je de modderige formaline na afloop?

Gelukkig had onze onvolprezen schapenveearts een mooi alternatief: citroenzuur! Dat zit in allerlei toetjes en snoepjes, en is dus een heel stuk onschuldiger. En minder duur bovendien. Ze moesten er dus 6 meter lang doorheen lopen, en dat drie dagen achter elkaar. Het schijnt dat sommige schapen het eng vinden, om door zo’n bad te lopen, dus iemand raadde ons aan er schuimrubber of een stuk oude vloerbedekking in te leggen, dan schittert het niet zo. Maar gelukkig had vrijwilligster Marjolijne ze het bij een andere kudde gewoon met alleen vloeistof zien doen. Dat leek ons toch een stuk makkelijker. Want anders zit je met 6 meter natte, zure vloerbedekking of schuimrubber, en waar laat je dat dan weer? Hoe vervoer je het uberhaupt zonder dat alles nat en smerig wordt?

2013-04-16-12-55-54

Het kostte inderdaad enige moeite het eerste schaap over de dam te krijgen (ofwel door de bak), maar daarna volgde de rest zonder enig probleem. Joep en Mijke (zie foto) hielpen mee en het ging als een speer. Weer wat geleerd!