Schapen op trek naar Den Treek

Vanmiddag zijn de schapen veilig aangekomen op Den Treek, waar ze een tijdje de boel kort mogen grazen. Dit keer was Claire Tielens mee als hulpherder. Net als Arie gisteren vond ze het een geweldige ervaring, maar was ze keikapot aan het eind van de dag. En ook boswachter Edwin hielp weer door met de terreinwagen de route te verkennen en bij het oversteken het verkeer tegen te houden.

Al met al liep het vandaag redelijk soepel. Er was een groot voormalig landbouwgebied, en daar ga je dan niet omheen, maar gewoon dwars erover. En bij een landgoed vond de eigenaresse het prima dat de schapen over haar grondgebied liepen, maar liefst in het gras naast het pad, zodat het grind niet te vies werd.

De grootste uitdaging was de onderdoorgang van de A12. Het ecoduct is bijna klaar en dat zou natuurlijk veel makkelijker zijn, maar dat wordt helaas pas volgende week geopend. Dus moest de hele kudde over de weg die onder de A12 door slingert. Vanwege die slinger moest Edwin het verkeer al van een heel eind verder tegenhouden, omdat de auto’s de kudde anders niet op tijd zouden zien.

Bij het dwars oversteken van een weg gaat het als volgt. Edwin trekt een neonhesje aan en staat al bij de weg. Als Clemens met de kudde tot 150 meter de weg nadert, geeft Edwin een seintje. Dan moet Clemens met de honden de kudde stoppen (wat gelukkig heel goed gaat) en verzamelen tot een kluit. Dan trekt Claire (die normaal achter de kudde aan loopt) ook zo’n hesje aan, en houden ze op de weg het verkeer tegen, terwijl Clemens zo snel mogelijk met 300 schapen naar de overkant gaat.

Zoals gezegd, het ging prima vandaag. Niet de weg kwijt, geen hevige regenval, ze waren tegen 3 uur al ter plekke. Helaas moest daar toen nog een weekendvak opgezet worden. Dat is een hele klus: 15 flexnetten van elk 50 meter tot een groot vierkant de grond inprikken en aan elkaar knopen, en vervolgens aansluiten op het stroomapparaat. Waterbakken vullen, enzovoorts.

Kortom: eerste trektocht in twee etappes succesvol volbracht. We zijn heel blij dat Clemens deze maanden bij De Wassum de kneepjes van het vak kan leren, zodat hij straks, als de kudde van ons is, goed beslagen ten ijs komt. Wat hij in elk geval geleerd heeft: een gps is toch echt wel handig (die kunnen we maandag afhalen), die lange waxcoat die we vandaag via Marktplaats binnenkregen gaat ook zeker van pas komen, en een terreinwagen is eigenlijk een must. Clemens wil al jaren een terreinwagen, maar het ziet er naar uit dat het er nu toch eens van gaat komen…2012-05-11-09-13-42
Claire loopt achter de kudde met Peggy

2012-05-11-11-11-28
Dwars over het voormalige landbouwgebied

 2012-05-11-13-07-28
Toch het betere ‘grote stille heide’-gevoel, of niet dan?

2012-05-11-14-23-27
Langs het schietterrein naar Den Treek