Op reis met de schaapskudde

Vandaag vuurdoop: de eerste lange tocht met een grote schaapskudde. Van Plantage Willem III in Elst (bij Rhenen) naar Den Treek (bij Amersfoort), in twee etappes. Vannacht staan de schapen op het Leersumse veld, morgen weer verder.

Samen met vrijwilliger Arie Cuppen en boswachter Edwin vertrokken ze vanmorgen vanuit Elst. Edwin verkende de route met zijn terreinwagen, Clemens liep met hond Kate voorop, dan 300 schapen, en Arie met Peggy achteraan. De tocht was prachtig, en voerde  helemaal door aaneengesloten bos. Maar niet zonder hobbels. Zo blijkt dat zelfs een touchscreen niet meer werkt als de regen met bakken uit de hemel valt, wat lastig is als je elkaar moet bellen. Ook kon het mobieltje de satellieten niet meer vinden voor de positiebepaling, maar dat kon ook aan het bos liggen. (Maandag kunnen we een waterdicht geavanceerd gps-apparaat ophalen, en is dat ongemak hopelijk voorbij.)

Een andere hobbel was een hoog bosbesstruweel waar de schapen elkaar en de herder in kwijtraakten. Ze wilden met geen mogelijkheid meer van hun plek komen. Tot Clemens en Arie een schaap oppakten en meenamen, om als leidschaap te dienen. Toen kwam er eindelijk beweging in. Onderweg moest Arie nog een keer een schaap uit de bramen bevrijden. En ze moesten langs een hondenpension met dertig blaffende honden, en een ruiter in de stress omdat ze niet goed door de kudde durfde.

Het oversteken van de eerste grote provinciale weg was ook een uitdaging. De voorste schapen gingen keurig het hek in, maar achteraan schoten er een paar naast, die langs de afrastering met de rest meeliepen. Dat kostte even moeite, om die weer in het gareel te krijgen. Maar ook dat is gelukt.

Kortom: een spannende, leerzame, geweldige dag! Zoals gezegd, morgen verder. Wordt vervolgd.

2012-05-10-10-12-11

2012-05-10-16-17-48

2012-05-10-17-38-18
Arie bij de schapen aan het eind van etappe 1: het Leersumse Veld