Zo’n schaapskudde is natuurlijk leuk om te zien. En de schapen eten het gras tussen de heide vandaan, en helpen zo de effecten van te veel stikstof een beetje te beperken. En ze zorgen voor structuur in de vegetatie. Hier vreten ze wat weg, daar valt wat mest, en zo ontstaat er variatie die je natuurlijk nooit kunt bereiken met een maaimachine.
Maar er is nog een belangrijk pluspunt aan een rondtrekkende schaapskudde: ze zijn een levende ecologische verbinding! Je weet vast dat Nederland veel kleine natuurgebieden heeft, en hoe kleiner een gebied, hoe lastiger voor planten en dieren om een gezonde populatie op te bouwen. Daarvoor is het nodig genoeg uitwisseling te hebben met soortgenoten. Daarom hebben we ecoducten en natuurcorridors (zoals vlinderstroken). Maar zo’n rondtrekkende kudde, die een paar keer per jaar heen en weer loopt tussen Leersum en Renkum, en in de vachten van de schapen beestjes, zaden en sporen meeneemt, dat is ook een prima ecologische verbinding!
Voor onze opdrachtgevers is dat een grote meerwaarde, we zorgen voor biodiversiteit!
Als je dat weet, dan kijk je net weer wat anders tegen zo’n tochtje aan van Renkumse hei naar de Plantage Willem III! Met Thomas en Arie liepen we meer dan 20 kilometer!
Die verspreiding van beestjes en zaden is niet alleen goed voor de hei, maar ook de graanakkers van GraanGeluk die we begrazen hebben er baat bij. In het voorjaar begrazen we de net uitgelopen kruiprogge. Die gaat dan meer aren vormen. En nu, na de graanoogst, begrazen we de stoppels en de akkerkruiden, om zo de zaden van de kruiden te verspreiden van akker naar akker. En na de lammertijd gaat onze vaste stalmest weer op de akkers.
Mooi toch? Lamburgertje, GraanGeluk-biertje, GraanGeluk-brood, wat wil je nog meer? Zie dit filmpje.
Zie ook dit filmpje over de vlinderstrook van Utrechts Landschap op de Hoge Ginkel (Leersum), waar Clemens in juli de kudde liet grazen, samen met onze kinderen Silke en Jochem, die puppy Gwen in bedwang moesten houden: