Schapen op de dijk (maar dan een heel eind verderop!)

Om te zeggen dat alles op rolletjes loopt de laatste maanden…., neuh. Gedoe met begrazingsopdrachten, rare aanbestedingen. Oormerkcontrole van de NVWA. Eerst alles baggernat en nu weer knetterdroog. Mobieltje stuk, lekke band van de aanhanger. Laat voorjaar, schapen op stal in plaats van in de wei, paar dode dieren en kuilvoer bijna op. Echt soepeltjes begon dit jaar niet, zullen we maar zeggen. Mocht je nog denken dat het herdersleven een en al ontspanning is, dan helpen we je graag uit de droom. Vet stressvol, zeg maar. Om moedeloos van te worden af en toe zelfs.

Maar gelukkig zijn er dan ook weer mensen die je weer een beetje in de mensheid laten geloven. Omdat we door een weggevallen opdracht en het late voorjaar pas drie weken later aan onze eerste graasopdracht konden beginnen, zaten we met de kudde omhoog. Onze eigen wei was leeg, en boeren die ons in de winter wel op hun wei laten om het gras mooi kort het voorjaar in te laten gaan, bewaren dat mooie voorjaarsgras voor de koeien.

Maar toen was er Ronald Wijlhuizen, herder uit Arnhem en redder in nood, die nog wel wat dijken overhad in Huissen, een heel eind verderop aan de Rijn. Dus daar hebben we vorige week de kudde heengebracht. Ronald een kar vol achter de tractor met de helft van de kudde, en de andere helft in een vrachtwagen. Dus nu staan niet alleen de rammen en de lammeren op de dijk in Wageningen, maar de hele grote kudde staat ook op de dijk! Vlakbij kasteel Doornenburg, waar ooit de tv-serie Floris is opgenomen. Als het goed is, gaan we begin mei naar de Renkumse hei, en kan  het echte graasseizoen beginnen.

2015-04voorjaar-27