Lange wandeling van Elst naar Renkum

Afgelopen week was weer een druk weekje. De kudde moest donderdag en vrijdag verplaatst worden van Plantage Willem III in Elst (bij Rhenen) naar Renkum, met een tussenstop-overnachting op de Grebbedijk bij de Plasserwaard in Wageningen. Vrijwilliger Marjolijne liep mee.

2012-10-31-10-42-31

Helaas verliep de tocht wat minder soepel dan gehoopt. In het Binnenveld liepen ze langs een wei met schapen, en die schapen dachten: Ha, leuk, een kudde, we gaan mee! Ze braken door hun omheining  en mengden zich door de kudde. In de consternatie rolden er ook nog wat schapen het steile talud af de droge sloten aan weerszijden in. De boer zag dit gelukkig gebeuren en was gauw ter plekke. Na even wat irritatie over en weer (‘die kudde van jou’, en ‘je omheining niet op orde’  enzo), kwamen Clemens en de boer tot de conclusie dat het gewoon pech was en niemand er iets aan kon doen, en gingen ze overleggen hoe ze de boel weer uit elkaar konden krijgen. De hele kudde werd de wei in gedreven, en daar zonderden de Texelaars zich gelukkig al snel af van de heideschapen. Maar goed ook, want die Texelaars zijn totaal niet onder de indruk van een border collie (vinden ze alleen maar reuze interessant). Zo kon de kudde weer verder, na nog wat schapen uit de droge sloot gevist te hebben. Uiteindelijk kwamen ze zonder verdere problemen bij de Grebbedijk aan.

De volgende dag
De volgende dag moest de kudde dus nog weer aan de wandel. Hans liep mee en Remy reed met onze 4×4-bus met veekarretje achter de kudde aan (behalve op het fietspad natuurlijk).

2012-11-01-11-16-46

Bij Quadenoord galoppeerden er een heleboel paarden met de kudde mee, ze kwamen in het bos een groep Nordic Walkers tegen (die het prachtig vonden) en kregen gezelschap van 2 dames die een heel eind meeliepen achter de kudde aan. Zie dit filmpje van Remy (gefilmd vanuit de auto met de knipperlichten aan, vandaar dat getik).


Netten zetten
Na twee vermoeiende dagen, moesten er zaterdag her en der nog een heleboel netten weggeruimd worden, en in Renkum nog een tweede vak gezet worden. Gelukkig had zwager Hein wel zin een ochtendje te helpen. Tijmen reed de kruiwagen met netten, en Hein en Clemens prikten ze in de grond.

2012-11-03-10-07-30

Zaterdagmiddag brachten we het lam naar de slachter dat volgende zaterdag bij ‘Varken op de Leer’ uitgebeend gaat worden. En als we toch reden, konden we meteen ook wel de varkens meenemen. Hadden we nog nooit gedaan, varkens ingeladen. Die hadden niet meteen zin om de kar in te gaan, er ontsnapte er nog een, maar uiteindelijk lukte het.