Woensdag 7 februari werd het eerste lammetje geboren en nu, een week later, staat de teller al op ruim 60 lammetjes! De ooien (moederschapen) lammeren af in de groep, dan zetten we moeder en lammetje(s) twee dagen in een lammerhokje om aan elkaar te wennen, zodat ze elkaar aan hun geur, stem en uiterlijk herkennen. Daarna gaan ze weer terug in een groepshok met andere ooien met lammetjes. Dat is altijd een gezellige boel.
We werken in de lammertijd in drie ploegen: ochtend, middag en avond. Gelukkig hebben we naast een kudde schapen ook een hele kudde enthousiaste vrijwilligers die ons daarbij helpen. ’s Nachts mogen de schapen het zelf doen, maar bij ons schapenras (Veluws heideschaap) gaat het vrijwel altijd goed (bij schapen die op vleesproductie gefokt zijn, gaat de geboorte heel vaak moeilijk, en moet je er 24/7 bij zijn).
Herder Clemens is er razend druk mee in de lammertijd. Zelf help ik waar nodig, en draai ik twee avonden lammerdienst. Soms zit je te wachten tot er wat gebeurt, maar de afgelopen twee avonden was het aanpoten: er werden de ene avond 8 en de andere avond 9 lammetjes geboren! We bleven bezig met ooien met lammetjes in een kraamhok zetten, lammetjes wegen, navelstrengen ontsmetten, uiers checken, en dan kwam de volgende alweer! Maar het is ook altijd weer prachtig om een lammetje geboren te zien worden, en te zien hoe het na een kwartiertje al opstaat en de speen van de moeder zoekt. Magisch gewoon!
Wil je de lammetjes graag met eigen ogen bekijken, kom dan vooral naar de Lammetjesdag! Let op, er is alleen voorverkoop! Hier alvast wat foto’s en een filmpje.
Kijk nou wat een leukerdje, net een kalfje
Trotse moeder en wakkere dochter!
Zoon Tijmen (student diergeneeskunde, heel handig!) filmt een netgeboren lammetje, om te laten zien hoe het al snel op gaat staan
Dartelende lammetjes!
Tijdens de avonddienst ook altijd even knuffelen met de lammetjes
Tja, dat krijg je als je als lammetje onder de ruif gaat liggen…
Zo klein!
Overdosis schattigheid!
Als we de ooien met lam(meren) vanuit het groepshok naar het kraamhokje verplaatsen, pakken we het lam op, en en loopt de moeder er meestal vanzelf achteraan. Maar sommige ooien doen dat niet. Ze zijn te schrikkerig of te onervaren, ofzo. Sinds kort hebben we deze yellow cab, waarmee we moeder en kind dan kunnen vervoeren. De kruiwagen kantelt tot op de grond, waardoor we de ooi er zo in kunnen schuiven. Lammetje erbij, en rijden maar!