Kerstvlees?

Jullie boffen, beste lezers van deze nieuwsbrief, want ik heb nog een voorraadje rollades en een paar hele bouten en schouders in de vriezer liggen. Dus als je nog dubt over het Kerstmenu: lamsvlees! Dat is lekker makkelijk, want je schuift het in de oven, en dan als het klaar is er weer uit.

Zaterdagochtend 24 december is de Grebbewinkel nog open van 10-12 uur. Wil je zeker weten dat er nog een rollade of bout voor je is, mail me dan even. Kom je ’s avonds naar de Levende Kerststal, dan kun je ook dan je vlees ophalen. Geef dan wel je bestelling door, dan zet ik het vast klaar in een tasje in de vriezer.

Bereiding

Een oventhermometer is overigens wel handig, dan weet je zeker dat hij gaar is (kerntemperatuur moet 65 graden zijn). Zorg dat je vlees goed ontdooid is en haal het een uurtje van tevoren uit de vacuumverpakking.

Richtlijn voor hoe lang een lamsbout in de oven moet bij 225 graden, uit een lekker recept van lamsbout met rozemarijn en knoflook van Jamie Oliver:

  • Rose: 10 minuten per 450 gram, plus 20 minuten,
  • Medium: 13 minuten per 450 gram, plus 20 minuten
  • Gaar: 20 minuten per 450 gram, plus 20 minuten.

Maar je kunt het ook heel lang doen bij een lagere temperatuur, bijvoorbeeld 6 uur lang op 80 graden. Dat schijnt ook heel lekker te zijn, zie dit recept.

Wat ook kan, is op een middelhoge temperatuur (170 graden), en dan middellang, wel 3 of 4 uur. Zie dit recept voor een lamsschouder. Weet je, het is gewoon een kwestie van even googlen.

Een lamsrollade bak je ongeveer een uur. In de pan of in de oven, dat kan allebei.