Kerstvlees

Misschien had je uit eten willen gaan, maar valt dat in het water. Of misschien eet je bijna nooit vlees, maar wil je met kerst toch iets bijzonders, maar dan wel duurzaam en lokaal. Hoe dan ook, er is altijd wel een goede reden voor een heerlijke lamsbout met kerst.

We hebben nog een mooi voorraadje bouten liggen, van zo’n 2 tot 2,5 kg per stuk. Klaarmaken is eigenlijk heel simpel: wrijf hem in met olie, peper en zout, prik er met een puntig mesje wat gaatjes in en steek daar een paar naaldjes rozemarijn en een schijfje knoflook in. En zet m dan in de oven bij 180 graden tot hij gaar is. Een vleesthermometer is wel de moeite bij zo’n luxe stuk vlees. De temperatuur moet in het midden van de bout ergens tussen de 55 graden (rosé) en 63 graden (medium) zijn. Dit duurt 45 tot 75 minuten (afhankelijk van de grootte van de bout en de gewenste gaarheid). Haal hem dan uit de oven en laat hem nog een kwartiertje rusten. Snijd de bout aan tafel in plakken.

Als je een restje over hebt (kleine kans trouwens, want het is zoooo lekker!), kun je dat de volgende dag opeten als ragout met rijst of gekruid als een soort shoarma in een pitabroodje.

Vind je een hele bout te veel gedoe, dan zijn racks of koteletten natuurlijk ook heerlijk met de kerst! We hadden overigens ook een mooi voorraadje rollades, maar die zijn in mijn vriezer allemaal op, verkocht aan diverse winkels. Je kunt dus wel kijken bij de Hoge Born of de Gieterij of zij er nog eentje op voorraad hebben.

Woensdagmiddag 22 december ben ik van 13-15 op de boerderij en is de Grebbewinkel dus open. Ook ben ik vrijdag 24 december beschikbaar, maar bel dan even om een tijdstip af te spreken: 06-40349079. Houd er rekening mee dat een bout twee dagen moet ontdooien in de koelkast. Dus als je zaterdag een bout wilt eten, is vrijdag te laat. Voor 2e Kerstdag lukt dat wel.