Heen en weer met hulpherder

Het lukte Clemens redelijk met zijn gips te hoeden, als hij de schapen maar met de honden een beetje bij zich in de buurt hield. Maar grotere verplaatsingen, dat zat er even niet in. Dus toen de kudde eind september van het Egelmeer naar de Grebbedijk (bij de Blauwe Kamer) moest en half oktober weer terug naar Plantage Willem III, waren we blij dat hulpherder Marc kon inspringen. Clemens kende Marc nog uit de tijd dat hij herder-in-opleiding was op de vliegbasis Soesterberg, en Marc was graag bereid ons uit de brand te helpen (en bovendien maakt hij ook nog eens prachtige foto’s). Marjolijne kan al best goed hoeden, maar zo in haar eentje een grote kuddeverplaatsing, dat was toch net nog even te veel.

Op de heenweg liep Marjolijne voorop met haar hond Tom en met Bosse, Marc achterop met zijn hond Sweep (waarbij hij naar voren ging bij een moeilijk oversteekpunt), en ik reed er met de bus met karretje achteraan als bezemwagen, met Clemens als onwennige passagier. Onderweg kwamen we langs Plantage Willem III, waar de schapen even wat konden drinken.

marcbaars-drinkpoelplantagewiii
foto’s door Marc Baars
marcbaars-doorman
Op Plantage Willem III zijn er een paar klaphekjes. Heel handig dat Bosse die open kan houden terwijl de kudde er doorheen gaat. 

Onderweg moeten we de weg Veenendaal-Rhenen oversteken, en daarna onder een spoortunneltje door.

marcbaars-marjolijne
Het ging hartstikke goed met Marjolijne voorop
marcbaars-bosse-in-tunneltje
en Bosse achterop.
Zo kwamen we al vroeg in de middag aan op de dijk.
marcbaars-aankomst

Terug
Toen we twee weken later terugliepen, liep Marc voorop met Sweep en Hans op zijn vaste plek achterop, met Peggy aan de lijn. Bosse was ook weer van de partij, en ik reed weer met Clemens in de bezemwagen. Dit keer zijn de foto’s door mij gemaakt.

We begonnen op de Grebbelinie, waar een van de schapen eerst nog uit de modder getrokken moest worden.

20131014_093116
Marc staat er zelf ook een keertje op.
20131014_102450
Tijdens de pauze op de Laarsenberg wilden de schapen best een hapje brood van Hans, maar hielden ze ondertussen respectvol afstand van border collie Kate.
20131014_105521
Mannen aan de koffiepauze
20131014_105648