Omdat we onze vilttak willen professionaliseren, denken we er over om een viltmachine aan te schaffen. De afgelopen weken hebben we verschillende modellen bekeken.
Groovi
De Groovi is een oerdegelijke machine uit Nijmegen, die Marleen en ik onder leiding van ontwikkelaar en machinebouwer De Grood een ochtendje uit mochten proberen.
Marleen en ik pakken de vacht goed in.
Meneer De Grood laat ons zien hoe het werkt. Onderin zitten twee rollen, waarvan een iets geribbeld is. Daarbovenop leg je het werkstuk, en dat druk je aan met de derde rol erbovenop. Dan laat je de boel draaien, terwijl je de druk steeds iets opvoert. Het resultaat was prima.
Voordeel van deze machine: hij is oerdegelijk, werkt als een tierelier en wordt al jaren tot grote tevredenheid gebruikt door vele viltsters, waaronder Rebecca Geskus, degene van wie wij de techniek geleerd hebben. Nadelen: je kunt niet makkelijk even tussendoor je werkstuk checken, hij is groot en zwaar, en hij is nogal aan de prijs (€ 4800).
Hawar
Vorig weekend bekeek ik een demonstratie van de Hawar-viltmachine, die binnenkort in productie wordt genomen. Wat ik zag was dus een prototype, met uitgebreide uitleg van bouwer Jan Jouke Harms uit Oldeberkoop.
Die werkt niet met rollen, maar met een hangmat waar je het werkstuk inlegt. Vervolgens gaan de liggers van de hangmat om de beurt omhoog en omlaag, zodat het werkstuk heen en weer rolt. De druk ontstaat door het eigen gewicht van het werkstuk. Ook zitten er in de hangmat (nog niet op het plaatje) extra buizen die wrijving veroorzaken. De makers hebben er al veel vachten in gevilt, en dat gaat prima volgens hen.
Voordelen van deze machine is dat hij licht en eenvoudig is, dus gemakkelijk mee te nemen of buiten te zetten. Na de eerste keer rollen kun je je werkstuk er los ingooien, wat werk scheelt, en zorgt dat je gemakkelijk tussendoor kunt checken. Hij doet het prima, en je kunt de hangmat zelfs uitbreiden tot wel 4 meter voor grote werkstukken. En hij is een stuk goedkoper (€ 2650, en als je de staanders en hangmat zelf maakt nog minder).
Nadeel is dat hij minder degelijk is, nog niet helemaal uitontwikkeld , en dat het ook niet helemaal duidelijk is wanneer hij nou op de markt komt. Maar Jan Jouke kon bij serieuze belangstelling wel wat regelen, dacht hij.
Keuzestress
Tja, wat nu? Ik lijd aan keuzestress. Het lijken me allebei geweldige apparaten. Het leuke is dat ik bij beide machines de uitvinder/bouwer heb gesproken, in beide gevallen hele bevlogen mannen met hart voor techniek én vilt. Alleen al daarvan kan ik enorm genieten. De Groovi is denk ik toch meer de Mercedes, en de Hawar een Volkswagentje Golf.
Ik denk dat ik eerst maar eens ga kijken hoeveel Grebbesupporters een vacht willen. Mocht de belangstelling overweldigend zijn, dan zit de Groovi er misschien in. En anders moet ik toch maar eenvoudig beginnen met de Hawar. Ik hou jullie op de hoogte!