De dames staan er gekleurd op!

Ja ja, de rammen zijn er weer bijgeweest, in september-oktober. Dat betekent dat de dames er weer gekleurd op staan. Wij doen de rammen elke week een andere kleur dekblok voor, zodat we weten wanneer welk schaap gedekt is. We beginnen met geel, dan groen, blauw, rood en zwart, steeds een beetje donkerder. Want soms wordt een schaap een paar weken later nog eens gedekt.

Vorige week is onze veearts Judith langs geweest voor de echo, om te zien of en hoeveel lammetjes erin zitten. Een ooi met een tweeling krijgt een rode stip in de flank, eenling is blauwe stip, en als de ooi wel gedekt maar niet drachtig (‘gust’ heet dat), dan een groene. Guste ooien blijven buiten.

Die kleuren gebruiken we bij het binnenhalen in de lammertijd. De geelgedekte tweelingmoeders mogen als eerste naar binnen (die krijgen dus wat langer brokjes op stal), een week later de geelgedekte eenlingmoeders en de groengedekte tweelingmoeders, een week later…. enzovoorts.

Half februari verwachten we de eerste van zo’n 450 lammetjes! Je krijgt wel weer bericht wanneer de Lammetjesdag is. Tot dan!