Dartheuvel

Vandaag was Clemens per fiets rond Leersum de route aan het uitzoeken om volgende week met de kudde van het Breeveen naar landgoed Dartheide te lopen. Pal daartussenin ligt het landgoed Dartheuvel. Lopen leek er wel te mogen, maar fietsen eigenlijk niet. Of er een kudde schapen doorheen mocht, was dus niet duidelijk. Een eigenaar of beheerder kreeg hij niet te pakken. Maar hoe hij er ook omheen probeerde te gaan (elke keer weer op de fiets ploeterend die heuvel weer op), hij stuitte steeds weer op Landgoed Dartheuvel. Uiteindelijk is er toch maar doorheen gegaan.


Eerder was hij al wel te weten gekomen dat het ooit een prachtig uitzichtpunt is geweest, met zelfs een huis of uitspanning of zoiets op de top van de heuvel. Ergens stond een bordje waarop te lezen was dat het landschap ooit volledig boomloos was, bedekt met heide. De Dartheuvel stak daar bovenuit en bood uitzicht wel tot aan Wijk bij Duurstede. Het bordje meldde ook nog dat er her en der eenzame eiken stonden waaronder herders met hun kudde beschutting of schaduw konden vinden. Mooi toch? Inmiddels is het landschap zo bebost geraakt dat die hele Dartheuvel totaal onzichtbaar is geworden. Vanaf alle omliggende wegen is niet eens te zien dat er een heuvel ligt.

In het bos tussen Amerongen en Elst staat nog zo’n boom die ook echt bekendstaat als ‘eenzame eik’, in een soort wagenwiel van paden. Op Google Maps is hij duidelijk herkenbaar. Bij verplaatsingen van de kudde komen we er regelmatig langs. Mooie plek om eens langs te fietsen of wandelen, met een prachtig uitzicht!

Eenzame Eik