Wij hebben wonderbaarlijk genoeg nog geen wolvenaanval gehad (even afkloppen), maar eigenlijk alle herders om ons heen wel. Dus we hebben gewoon heel veel geluk gehad, en het zal ongetwijfeld een keer misgaan. Clemens gaat toch met een zwaarder gemoed naar de schapen toe in de ochtend dan voorheen, benieuwd wat hij zal aantreffen. Intussen hebben we er wel veel werk aan: we zetten hogere afrasteringen neer dan de elektrische 90 centimeternetten die we eerst gebruikten.
Dat zijn dan ofwel diezelfde netten, maar dan langere paaltjes ertussen met bovenlangs een extra draad. Maar dat betekent dus twee extra rondgangen langs de afrastering (paaltjes én draad), zowel bij het opzetten als bij het afbreken.
Ofwel het zijn wolvennetten van 1.20m. Met dikkere eindpaaltjes en dubbele voet, en een aardedraad door de onderste draad. Je zult begrijpen, die zijn een stuk zwaarder. Bovendien moet je om wolven buiten te houden je netten veel strakker zetten dan nodig is om schapen binnen te houden. Dat betekent dat je een baantje moet voormaaien, en dat je vervolgens bij elke kuil of bobbel een extra paaltje moet prikken. En op de hei heb je nogal eens een kuil of bobbel, zeg maar. Kortom: niet alleen zwaarder werk, maar ook langer.
Provincies hebben wel subsidies voor de aanschaf van netten of extra paaltjes en draad. Maar dat extra werk wordt niet vergoed.
En nu krijgen we er nog een uitdaging bij: kuddebeschermingshonden (KBH’s). Steeds vaker krijgen herders op de Veluwe te maken met wolven die overdag, tijdens het hoeden, de kudde aanvallen. Dan heb je dus net niks aan je wolfwerende afrastering. Dus het ziet ernaar uit dat we niet ontkomen aan KBH’s. Niet dat we daar op zitten te wachten, want het is een hoop gedoe. Uit de ervaringen van herders die ze al hebben blijkt dat het twee jaar kost om er mee om te kunnen gaan, en dan gaat het wel. Maar die eerste jaren heb je die honden continu aan de lijn tijdens het hoeden. Dan moeten de honden wennen aan alle vormen van recreatie die we in Nederland hebben: wandelaars, mensen met hond aan de lijn, mensen met loslopende hond, hardlopers, toerfietsers, mountainbikers, ruiters. Dat heb je in de Pyreneeën of de Karpaten (of waar die KBH’s ook vandaan komen) allemaal niet. Dus het is geen kwestie van een hond ergens vandaan halen en bij je schapen zetten.
De juridische gevolgen zijn ook nog niet helemaal duidelijk. Officieel mag je geen hond onbeheerd achterlaten, terwijl die KBH’s ’s nachts bij de kudde blijven in het wolfwerende raster. Ook mogen honden niet zomaar loslopen, daarvoor heb je dan een ontheffing nodig. En vervolgens is nog onduidelijk hoe het zit als zo’n KBH een hardloper bijt of een loslopende hond. Of als een paard schrikt van een KBH en de ruiter er af valt. Kortom, het is geen kwestie van ‘gewoon van die honden erbij en klaar is Kees’, zoals mensen wel eens roepen.
Hoe dan ook, wij oriënteren ons ook op KBH’s. Met tegenzin, maar we zien het als onontkoombaar. Nu nog zien hoe we dat gaan betalen (aanschaf, begeleiding, eten, dierenarts, enzovoorts). We zijn bij collega-herder Paul Aalbers op de Veluwe wezen kijken en hebben contact met iemand die herders begeleidt bij het beginnen met KBH’s.
Paul met zijn KBH’s
En aangezien er steeds meer incidenten zijn rond wolven, met kinderen (of ze omvergelopen of gebeten zijn is nog niet helemaal duidelijk) en honden, is ook het ministerie van LVVN in actie gekomen. Tot nu toe verwezen ze voor alle wolvenaangelegenheden door naar de provincies, die over natuur gaan. Maar de huidige staatssecretaris Rummenie was afgelopen week op bezoek bij een herder (wederom Paul Aalbers) en een boer om over de wolf te praten en te bekijken wat de mogelijkheden zijn in het geval van probleemwolven. Daarvoor moet het ministerie in Brussel zijn. We zijn benieuwd wat dit gaat opleveren,
Staatssecretaris Rummenie (in pak) in gesprek met Paul Aalbers.
Vorige week hoorden we dat een collegaherder acuut is gestopt met haar kudde. Ze had én blauwtong, én wolvenaanvallen gehad. En toen ze haar kudde na een aanval in een zonnepark had gezet met een hoog hek eromheen, kwamen er ’s nachts koperdieven in het zonnepark die het hek open lieten staan waardoor alle schapen ontsnapten. Dat was blijkbaar de druppel….. heel triest.
Hoe het bij ons afloopt, moeten we bezien, we houden jullie op de hoogte.