In de vorige nieuwbrief vertelden we dat de Drentse heideschapen van Heidestein aardig opgenomen leken te worden in de kudde Veluwse heideschapen. Met hoeden ging het ook redelijk goed. Maar soms lopen de schapen in een groot gebied van 75 hectare, en moeten dan ’s avonds weer opgehaald worden om ’s nachts binnen een wolfwerend raster te staan. En daar bleek het toch niet goed te gaan. De Veluwenaren staan altijd bij elkaar in de buurt, dus als je dat ene schaap met een tracker om haar nek gevonden hebt, heb je ze allemaal. Maar de Drentjes bleken zich in kleine groepjes te verspreiden over het hele gebied. Met als gevolg dat we soms wel anderhalf tot twee uur bezig waren met de kudde in het raster te krijgen, in plaats van het geplande half uurtje. En dat aan het eind van een volle werkdag.
Helaas, dit was dus echt niet werkbaar. En dus zijn de Drentjes helaas inmiddels vertrokken naar het Goois Natuurreservaat.
Nu loopt er dus een kudde met alleen Veluwse heideschapen, wat groter, bijna altijd wit en zonder hoorns. Het leuke daarvan is dat dat ook het ras is dat van oorsprong niet alleen op de Veluwe, maar ook op de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi rondliep. Zoals te zien op de schilderijen van de beroemde Anton Mauve, die in kunstenaarsdorp Laren vele schapenschilderijen heeft gemaakt. Zie maar, op onderstaand schilderij in 1880. Cultureel erfgoed dus!