Wat doet de herder op vakantie? Hij gaat naar de hei!

Dit jaar, met twee herders in dienst, zagen we het voor het eerst zitten om twee hele weken op vakantie te gaan. De reis ging per trein en huurauto naar Portugal. Daar troffen we hei aan!

Dat wisten we trouwens wel hoor, want heide is een landschap dat zich uitstrekt over een brede strook langs de Atlantische oceaan, van Portugal tot Noorwegen. We waren in Noord-Portugal, waar het de eerste dag 17 graden was, maar dat liep al snel op tot boven de 40. Veel gezwommen dus.

Op de camping hoorden we over de wolf die daar ’s nachts rondloopt. De eigenaar vertelde dat hun dekezel een dag eerder was gedood door een wolf. Alle vrouwtjesezels waren er gelukkig nog, die zwierven overdag de hele camping over, ook langs ons huisje.

De herders in de buurt hebben vooral geiten, schapen hebben we nauwelijks gezien. De dieren gaan allemaal ’s nachts naar binnen, vanwege die wolven.

We gingen ook nog op bezoek bij onze lammertijdvrijwilliger Pauline, die een huis in de buurt heeft (Casa Mimosa) en van daaruit prachtige wandelreizen organiseert.

In de Serra Peneda gingen we paardrijden, door de ruige bergen met – jawel – hei!