Vilten als het vriest: sloffen en kerstballen

Hoe moet dat nou als je twee sloffenviltworkshop gepland hebt met 7 deelnemers, en het vriest? Het kan dan in elk geval niet in mijn wolstal, want daar is het ongeveer net zo koud als buiten. Gelukkig kon ik terecht bij De Superette in Wageningen, een antikraak alternatieve culturele hotspot waar allemaal leuke dingen worden georganiseerd door creatieve mensen (theater, muziek, dans, knutsel, kledingruil, soepavond met vluchtelingen). Als tegenprestatie voor gebruik van de ruimte mocht ik zelf iets verzinnen. Dat werd een kerstbalviltworkshopje.

En dus heb ik de afgelopen weken twee hele dagen en een avondje gevilt in De Superette. Weer veel blije deelnemers aan de sloffenworkshops en vier gezellige kerstballenvilters.

Sloffen vilten

Sloffen vilten heeft me echt gegrepen. Het heeft iets magisch hoe je vanuit een plat vlak ineens een driemensionaal paar sloffen creëert. Er is ook altijd een fase dat de sloffen twee veel te grote slappe sokken lijken en je denkt dat het nooit wat wordt. Maar dan gaan de deelnemers elkaars sloffen even goed om de voet heen masseren, en dan gaat iedereen toch altijd met een paar mooie sloffen naar huis. Bij zo’n workshop vilt ik zelf altijd een paar kinderslofjes om alle stappen voor te kunnen doen.

De workshop van 3 december:

De workshop van 16 december:

Kerstballen vilten

M’n collega Martine wilde kerstballen vilten. Ze had leuke plaatjes op Pinterest gezien en dacht: ik vraag Marjel, die weet vast hoe dat moet. Dus hebben we een middagje zitten experimenteren. Natvilten, droogvilten (ook wel naaldvilten), de mogelijkheden blijken legio. Je kunt rond een (lelijke) plastic kerstbal natvilten. Je kunt rond een piepschuim bolletje nat- óf droogvilten. En je kunt ook zelf een bol vormen van vulwol met mooie wol eromheen, die nat- of droogvilten tot hij een beetje stevig is, en hem dan met de vitnaald versieren. Ook met m’n vrijwilliger José hebben we nog een paar uur zitten ballen vilten. We hebben lekker zitten experimenteren met krulletjes en 3d (een sneeuwpop met uitstekend neusje).

Op de kerstballenworkshop in De Superette konden ze kiezen: rond een plastic bal vilten of er eentje helemaal van wol maken. En ze hebben er ook zelf nog een touwtje aan gevilt. Hartstikke leuk, en zeker voor herhaling vatbaar!

De opbrengst: