Verse rammen

Nu alle dames gedekt zijn, en de rammen weer op de wei staan in plaats van bij de kudde, werd het tijd voor verversing. Na twee jaar moet je rammen verversen, omdat ze anders hun dochters gaan dekken (het eerst jaar worden jonge ooien, lammeren eigenlijk nog, niet gedekt).  Twee rammen hebben pas een seizoen meegedraaid, dus die mogen nog een jaartje, maar de andere vijf gingen eruit.

De verse rammen komen uit de kudde in Rheden, op de Veluwezoom, Clemens en Tijmen hebben ze woensdag opgehaald. Het zijn jonge jongens, lammeren eigenlijk nog, maar ze hebben dit najaar bij de Rhedense schaapskudde hun werk al goed gedaan. Maar als je ze naast onze twee overgebleven rammen ziet, dan zijn dat toch wel flinke jongens.

2014-12-13 11.33.54

Van de week, toen de nieuwe rammen er nog niet waren, zag Tijmen een ekster op een van de rammen zitten. En toen op de ander ook eentje, tegelijkertijd! Ik vertelde dat vandaag aan Henk Meeuwsen toen hij lamsvlees kwam halen. Henk is vogel-/natuurgeluidenexpert, en hij vertelde dat eksters extreem vroeg nestelen: “Die zijn al nestmateriaal aan het verzamelen!” Als je die prachtige vacht van die grote rammen ziet, kun je je de aantrekkingskracht voor die eksters helemaal voorstellen. Heerlijk voor die eitjes en kuikentjes, zo’n lekker laagje wol in het nestje.