Vegetarische vacht, van een schaap dat nog rondloopt

Er zijn op beide aankomende vachtviltworkshops (z0 28 okt en za 10 nov) nog 2 plaatsen vrij

Aan de praatjes die we maken als mensen hun lamsvleesbestelling komen ophalen merk ik dat nog niet iedereen duidelijk is hoe het nou precies zit met dat vachtvilten. Op de foto’s lijkt zo’n viltvacht ook net een huid, maar er zit dus geen huid onder. Het is een vegetarische vacht, afgeschoren van een schaap dat nog gewoon in de wei loopt, en die vacht is op een laag wolvlies gevilt. Het eindproduct lijkt op een schapenvachtje zoals je op de markt of bij Ikea kunt kopen, maar dan is de onderkant dus van wol in plaats van een soort suede.

20121021_160718
Dit is een minivachtje waarvan je de wollen ondergrond goed kunt zien.

Een gevilte vacht heeft een heleboel voordelen:
1. de vacht is ook geschikt voor vegetariërs
2. de vacht kan gewoon in de wasmachine op een wolwasprogramma
3. je kunt de vacht in elke gewenste vorm maken, dus vierkant (voor een kussentje), rond, ovaal, of in de vorm zoals hij van het schaap gekomen is, maar je kunt er in principe ook een paar aan elkaar vilten tot een heel groot kleed
4. je kunt op de achterkant iets leuks vilten (cursisten hebben al hun initialen, een geboortekaartje, hun logo, de naam van hun huis, een labyrint of hun lievelingsdier erop gevilt)
5. het is met 5 uur werk veel sneller klaar dan een vacht looien (daar ben je toch gauw een paar weken mee zoet, met alle wachttijden erbij)
6. het is veel milieuvriendelijker dan looien, want je gebruikt alleen natuurzeep en heet water (bij looien zijn altijd chemicaliën nodig)

En het is ook nog eens een gezellige dag, zo’n workshop, hoewel het fysiek best zwaar is. Maar je gaat dus naar huis met een mooie vacht, voor op de bank of de vloer, in de auto, in een rolstoel, een kinderwagen of box. Of als (kraam)cadeau voor iemand anders.