Stamboek Veluws heideschaap

Wij hebben in onze twee kuddes Veluwse heideschapen (afgezien van het nieuwe groepje Drentjes, zie ander bericht). Met dit ras zijn we ooit begonnen, omdat we het mooi vinden een schapenras te hebben dat thuishoort in deze streek. Nu was er ook een stamboek Veluws heideschaap, maar dat was toch vooral voor kleine stichtingskuddes, die rond een schaapskooi lopen. Ze vonden dat begrazingsbedrijven zoals wij niet zo in hun stamboek pasten.

Daarom hebben we samen met een groepje andere begrazingsbedrijven met Veluws heideschapen een tweede stamboek opgericht, met heel veel hulp van de NSFO. Inmiddels zijn we erkend door de overheid. Onlangs kwam Hans Kolk van de NSFO onze dieren keuren, want we moeten dan natuurlijk wel kunnen aantonen dat het echt Veluwse heideschapen zijn. Dat is gelukt en hebben we dus officieel dieren van een ‘zeldzaam huisdierras’!

Zie voor meer informatie over het ras de website van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) de pagina over Veluws heideschaap. Ik ga nog even vragen of onze begrazingsbedrijven er ook bijgezet kunnen worden.