Schapen scheren: lange, maar gezellige dagen!

Schapen scheren moet gewoon elk jaar weer gebeuren. Onze scheerder Johannes Kloosterman (Nederlands kampioen tondeusescheren!) wilde wel weer komen, maar had niet genoeg hulp om beide kuddes in een dag te doen. Dus kwam hij in twee dagen. En de tweede dag heeft onze eigen Tijmen hem geholpen. Die had vorig jaar een scheerdersoutfit voor zijn verjaardag gekregen, en in de tussentijd flink geoefend, dus dat ging hem best goed af. De snelheid van Johannes is natuurlijk niet te evenaren, maar die scheert dan ook iets van tienduizend schapen per jaar…

Een week later heeft Tijmen samen met twee studievrienden de rammen nog geschoren. Daar kwamen een paar magnifieke vachten vanaf!

Zoals altijd, hebben we de mooiste vachten uitgezocht en netjes in een doek gerold om mee te kunnen vachtvilten. De rest hebben we ook nog in twee categorieën verdeeld: mooi en schoon genoeg om te laten kaarden, en rest (vieze stukken van de goede vachten, te ver vervilte vachten, vachten met heel veel troep erin, en dergelijke).

Naast de drie scheerders, hebben we altijd flink wat hulp nodig. De schapen moeten steeds doorlopen, zodat het gangetje gevuld is waar de scheerders de schapen uit halen. De vachten moeten opgepakt en uitgeselecteerd worden. En dan ofwel in de juiste wolzak, ofwel op tafel uitgespreid, vieze randjes erafgehaald, en dan met z’n tweeën opgerold. Gelukkig hielpen de kinderen, onze herders Roelina en Dore, stagiair Elbrich en viltvrijwilliger José.

Kijk voor meer foto’s en wat leuke filmpjes in het fotoalbum scheren 2023.

Met dank aan Jan Nab, de man van José, die de meeste (de mooiste) foto’s hieronder en in het album gemaakt heeft!