Schapen in de sneeuw

Schapen vinden kou heerlijk. Alles beter dan nattigheid, als het aan hen ligt. Vorst, sneeuw, geen probleem met hun dikke wollen jas. Sneeuw krabben ze weg, en dan eten ze gewoon door, zelfs als het een laag van 20 centimeter is. Alleen als er veel sneeuw is, de bovenlaag wegdooit en het dan weer hard gaat vriezen, zodat je een harde korst krijgt, dan kan het misschien lastig worden. Maar dat hebben we gelukkig nog nooit meegemaakt. En als het een keer zo ver komt, dan rijden we wel een kuilbaal naar de wei.

20150124_113237Tijmen nam bovenstaande foto, met links in silhouet Clemens. Op onderstaande foto (genomen door Clemens) zie je rechts Tijmen staan.2015-01-24 11.27.47
Op bovenstaande foto’s waren de meeste schapen nog buiten, maar inmiddels staat het grootste deel van de kudde binnen; alleen de jonge (niet gedekte) en guste (wel gedekt, maar niet bevruchte) ooien staan nog buiten in het Binnenveld in de sneeuw, zoals je op onderstaand filmpje kunt zien. De eerste ooien met lammeren gaan over een week of wat dan weer naar buiten, een beetje afhankelijk van het weer. Als er regen en storm voorspeld wordt, dan wachten we nog even, da’s net even te heftig de eerste paar dagen voor die jonge lammeren.