Onderzoekster bij de kudde

–Scroll naar onderen voor een paar prachtige foto’s door Alyssa (de 1e is door Clemens)–

Hallo allemaal!

Ik had aan Clemens voorgesteld een stukje te schrijven voor de site en kwam erachter dat er al wat is verteld over wat ik bij de kudde doe (zie het stuk ‘Schaap met een jasje aan’), maar ik zal me hier even voorstellen en wat dieper ingaan op wat ik heb gedaan en wat nog gaat komen!

Ik ben Alyssa, 20 jaar en derdejaars bachelor student Dierwetenschappen aan Wageningen University. In het derde jaar van de studie moet iedere student een thesis, een klein onderzoek, uitvoeren en een verslag hierover schrijven. Mijn interesse ligt in het gebied van diergedrag en hierom wilde ik mijn thesis ook graag in deze richting doen. Verder wilde ik graag veldwerk doen, omdat uren naar een computerscherm staren niet echt wat voor mij is. Gelukkig voor mij is Grebbeveld Schapen &zo geïnteresseerd in het gedrag van hun schapen. Hierdoor kreeg ik de mogelijkheid zowel in het veld te werken als observaties te doen van het gedrag van de schapen!

Ik heb over een periode van twee maanden ongeveer 25 ochtenden meegewandeld met de kudde en twintig schapen geobserveerd. Elke ochtend koos ik een nieuw schaap uit en deze kreeg een veiligheidshesje om zodat ik haar kon herkennen tussen alle anderen. Aan het eind van de ochtend ving ik haar weer en verwijderde het hesje. De eerste ochtend was het nog even spannend hoe de schapen op het hesje zouden reageren, maar gelukkig bleek al snel dat het schaap die het hesje aanhad er geen last van had; wel vonden andere schapen het hesje zeer interessant in het begin en werd er flink aan het ‘hesjesschaap’ gesnuffeld.

Momenteel ben ik bezig met het verwerken van de data en het trekken van conclusies. Ook verdiep ik me nu goed in de literatuur om erachter te komen of wat ik vind overeenkomt met wat andere onderzoekers gevonden hebben. Als alles goed gaat is mijn thesis voor de kerstvakantie af, daarna schrijf ik ook een samenvatting in het Nederlands (de thesis zelf is in het Engels) die dan mogelijk ook hier op de site gepresenteerd wordt!

Ik ben extreem warm ontvangen door de herder en hij had ook meteen veel vertrouwen in me; na drie ochtenden met de kudde mee te hebben gelopen, kreeg ik het aanbod te leren hoeden zodat ik met de kudde op stap kon en observaties kon doen, terwijl Clemens andere taken uitvoerde. Aan het begin was het wel even wennen, maar na een tijdje kreeg ik het onder de knie. Ik vond het geweldig om elke ochtend in de natuur te zijn en keek er altijd naar uit weer naar de kudde te gaan. Elke dag is anders en bijzonder, van het dichtbij zien van damherten, galloways en konikpaarden tot de zonsopgang over de heide zien en natuurlijk het werken met de schapen en honden zelf.

Ik ben Clemens enorm dankbaar dat deze kans mij is gegeven en hoop snel de resultaten te kunnen delen!

Groetjes,
Alyssa van der Linden
student Dierwetenschappen WUR