Met de klas naar de kudde

Een enthousiaste vrijwilliger bij Landgoed Zuylenstein, Dick Rozing, tevens docent aardrijkskunde, nam – in overleg met de landgoedeigenaresse – het initiatief om klassen uit te nodigen bij de kudde terwijl die op Zuylenstein stond. Dick belde een rondje langs andere kuddes om te inventariseren wat er aan educatief materiaal beschikbaar was, en mocht van schaapskudde Vockestaert hun lesbrief en vragenboekje gebruiken. Geweldig natuurlijk! De inhoud was hartstikke leuk, en de vorm heb ik aangepast aan de Grebbeveld-stijl, met eigen fotomateriaal. Zie de pagina Klas bij de kudde.

In de derde week van mei ontving Clemens vier schoolklassen uit Leersum, die het allemaal geweldig vonden. Daar horen jullie zeker meer van. Al kwamen we wel tot de conclusie dat één klas per dag wel genoeg is, want anders komt de kudde niet meer aan grazen toe. En daar zijn we tenslotte voor ingehuurd!

DSC00822
De kinderen hadden zich in de klas al voorbereid met de lesbrief. Het was nauwelijks nodig een vast verhaal te vertellen, ze vroegen honderduit. Op bovenstaande foto staat Dick middenin met blauw shirt.

DSC00825

DSC00863

DSC00845
En aan het eind van het verhaal mochten de kinderen uiteraard lekker tussen de schapen doorlopen als ze wilden.

Clemens legde de klas uit dat de schapen alles lopend doen. Ook vertelde hij dat de schaapscheerders uit Nieuw-Zeeland komen. Waarop er eentje zei: “Da’s een eind lopen!”