Er is een klant die elk jaar terugkomt voor een lamsbout. “We eten het hele jaar geen vlees, behalve met Kerst”, vertelde ze vorig jaar. “En dan is het een lamsbout van jullie!” Mooi toch? Ook de lamsschouders waren vorig jaar niet aan te slepen.
Denk je nou: dat wil ik eigenlijk ook wel, een lamsbout, lamsschouder of lamsrollade, kom dan even langs in de Grebbewinkel! We zijn alleen open met Kerst en Pasen (en daarbuiten op afspraak voor grote bestellingen), voor de rest verwijzen we mensen graag door naar de winkels en de marktkraam die ons vlees verkopen (zie voor winkels en adressen Grebbewinkel en lamsvleesverkoop). Als je niet mis wilt grijpen, is het wel slim om je bout, schouder of rollade even te reserveren. Dan leg ik het voor je apart. Stuur dan even een mail naar grebbeveld@gmail.com of een sms of Whatsappbericht naar 06-40349079.
Deze Kerst is de Grebbewinkel (Langesteeg 21, Bennekom) open op zaterdag 21 december en dinsdag 24 december van 10-14u. Komen deze tijdstippen je niet uit, neem dan even contact met me op, dan vinden we vast nog wel een ander moment. Eventueel kan ik ook nog iets meenemen naar Wageningen, dat je het bij ons thuis ophaalt.
Speciaal voor Kerst memoreer ik graag nog even het geweldige lamsschouderrecept, waar ik vorig jaar heel veel enthousiaste reacties op kreeg. Zoon Jochem had dit op Tiktok gezien en een keer voor ons klaargemaakt, en het is echt goddelijk lekker!
Dit is het TikTok-filmpje van die heerlijke lamsschouder (zie voor een goed recept voor lamsbout verder naar onder):
Hier de instructie even uitgeschreven:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een braadslee (er moet later een laagje bouillon in, dus een bakplaat werkt niet). Snijd twee uien in kwarten en snijd een hele bol knoflook in plakjes. Leg er wat laurierblaadjes, takjes rozemarijn en tijm bij, en giet er wat olijfolie overheen. Leg daarop de lamsschouder. Kwast die in met olijfolie en sprenkel er zeezout en zwarte peper overheen. Leg dit een half uur in de oven.
Haal de braadslee uit de oven, en giet er kippenbouillon bij. Dek de braadslee dan af met aluminiumfolie en sluit dit goed af. Zet de oven op 160 graden. Laat hem daar 4 uur in staan.
Haal de aluminiumfolie eraf en zet hem dan nog een half uur in de oven. Dan laat je hem een half uur buiten de oven rusten met de folie er weer op. Daarna kun je het vlees in draadjes van het bot halen. Superlekker!
Hieronder geeft Jamie Oliver een college lamsbout roosteren. Ook zeer de moeite waard!