Herders in opleiding

Het kan je nauwelijks ontgaan zijn: er is een herdersopleiding begonnen. Bij Helicon in Velp kunnen mensen zich na twee MBO-jaren professioneel zelfstandig herder noemen. Bij de werving was het al regelmatig in het nieuws, en nu de opleiding begin drie weken geleden waren er weer allerlei items. RTL-nieuws, TV Gelderland, RTV Drenthe, de Volkskrant (alleen voor abonnees helaas), Hart van Nederland, je kon het zo gek niet bedenken. De student-herders gaan een dag in de week naar school, en moeten minstens twee dagen in de week stage lopen (een baan als herder mag ook). Wij hebben dus ook zo’n stagiair: Steffie.

Steffie wil alle kanten van het herdersvak leren kennen, dus ze loopt natuurlijk meestal met Clemens mee op de hei, maar woensdag moest de stal opgeruimd en schoongemaakt worden voor de Open Monumentendag van komende zondag, en daar wilde ze ook wel bij helpen. Dus hebben we samen de hele boel geragebold en geveegd. Er zat waanzinnig veel spinrag, vol met stof. Ik ben er nu nog moe van, wat een klus.

Steffie vertelde over de opleiding, en ook over haar medestudenten. Bijna allemaal al wat ouder dan de doorsnee MBO-student, en met allerlei achtergronden. Een kroegbaas, iemand die in de psychiatrie werkte, een winkelmeisje. Overigens zit ook onze oud-vrijwilliger Bosse op de opleiding. Hij heeft inmiddels een baan als herder op het Fochtelooërveen. Hij is een van de weinigen die onder de 30 is en een groene opleiding heeft. Maar de meest onwaarschijnlijke achtergrond heeft toch wel Steffie zelf: ze is danseres en zelfstandig danslerares klassiek ballet en moderne dans. Toen ze bij ons solliciteerde dacht Clemens nog: een danseres, zo’n frêle dame, hoe krijgt die een schaap op zijn kont? Maar dansers zijn natuurlijk wel heel sterk en fit. Dus dat gaat eigenlijk prima. Hoewel ze weinig ervaring heeft met dieren, heeft ze er wel gevoel voor. Met de honden gaat het ook supergoed.

Ze vertelde ook wat voor les ze krijgen. Het is MBO, dus dat is ook gewoon Nederlands en rekenen. Het vak communicatie (voor de moderne herder heel belangrijk) vindt ze niet zo moeilijk, daar heeft ze met alle producties die ze heeft georganiseerd ervaring genoeg mee. Maar bijvoorbeeld plantenkennis, dat vindt ze een stuk lastiger. Naar eigen zeggen kan ze nog geen eik van een berk onderscheiden. Maar dat komt allemaal goed. Ze zal wel moeten, want zoals Clemens al zei, als hij de weg wijst, dan is het: “Na de rij eiken links en dan bij die berkjes moet het nachtvak komen.”

2015-06zomer-2015-09-09 15.16.22