Schapen op stal Langesteeg

Van collegakuddes zien we op Facebook al lammetjes rondspringen, bij ons is het bijna zo ver! Maar inmiddels staan wel vrijwel alle drachtige ooien (ofwel zwangere schapendames) op stal.

Zoals elk jaar halen we ze binnen in een soort ploegendienst. Omdat de rammen elke week een andere kleur dekblok kregen (eerst geel, dan groen, blauw, rood, zwart), kunnen we aan de kleur op de kont van de ooi zien wanneer ze is uitgerekend. Dat is namelijk de dekdatum plus 145 dagen (ofwel 5 maanden min 5 dagen, maar dat is wat minder precies), en dan met een spreiding van een dag of 3. En ze zijn ook gescand zodat we weten of ze een eenling of tweeling hebben, of dat ze gust zijn gebleven (wel gedekt, maar niet zwanger geworden).

We halen de ooien die een tweeling verwachten een week eerder naar binnen  dan de eenlingmoeders. Twee weken geleden waren het de gele tweelingmoeders, de gele eenlingmoeders, en de groene tweelingmoeders. Clemens, Arie en Tijmen hadden ze in de wei bij de Hooilanden al uitgesorteerd, en kwamen met die ooien naar stal lopen. Dat is een klein half uurtje lopen, en dat kunnen ze als hoogdrachtige dames nog wel aan.

De schapen onderweg naar de stal.

Dus nu staan er dus 200 schapen in onze nieuwe stal, op de Langesteeg in Bennekom! Speciaal voor de wolverwerking hebben we alle ruiven vervangen door voerhekken, zodat er vanaf nu geen hooi meer in de vacht komt. Ik zie er nu al naar uit om vachten te vilten zonder al die troepjes erin!

En nog een mooi plaatje van de laagstaande zon op de kale bomen langs de Langesteeg tegen een naderende sneeuwbui. Met de 4wd van Jeroen (onze herder) erbij.