Bang voor blauwtong

Het is jullie vast niet ontgaan: er heerst blauwtong in Nederland en het breidt zich gestaag uit vanuit het gebied rond het Gooi. Het is voor ons een grote zorg. Inmiddels is ook onze kudde die rond Zeist graast besmet. We hebben er al 15 zieke dieren uit moeten halen, waarvan er inmiddels 4 doodgegaan zijn. Het erge is dat we dus geen enkel zicht hebben hoe erg het gaat worden. Hoeveel dieren worden er ziek, hoeveel daarvan overleven het niet, het is gewoon onbekend.

De andere kudde, die rond Amerongen loopt, is nog niet besmet, maar de kans is groot dat dat ook gaat gebeuren.

De verspreiding gaat via knutjes, kleine mugjes. Als die eerst een besmet dier bijten, dan een eindje verder vliegen en een gezond dier bijten, besmetten ze het gezonde dier met het virus. De verspreiding gaat niet van dier op dier, en ook niet van dier op mens. Het is ook niet gevaarlijk voor mensen, maar voor schapen des te meer. Het ene schaap merkt er niks van, het volgende wordt een beetje snotterig, de ander wordt doodziek en er overlijden er ook flink wat aan. Maar er is nog veel onduidelijk. Een vaccin is nog niet in zicht.

Het enige wat we kunnen doen is goed voor de dieren zorgen. Voor de kudde, en uiteraard zeker voor de zieke dieren, die binnen staan zodat we ze goed in de gaten kunnen houden qua eten en drinken, en medicijnen geven tegen pijn en bijkomende infecties.

Dus duim voor ons….