Allemaal weer geschoren

Op 21 en 22 juni gingen alle dames weer uit de kleren. En de heren trouwens ook. Voor het vierde jaar kwam Nieuw-Zeelandse scheerder Simon met zijn scheerteam onze schapen van hun wol ontdoen. De bedoeling was dat allemaal op 1 dag te doen, maar het weer gooide roet in het eten.

Het team van Simon bestond dit jaar uit 5. Naast medescheerder Rob, vanger Johnny en woolhandler Kim was ook Simons vrouw Laura (met wie hij afgelopen winter/bij hun zomer getrouwd is) een paar weken mee. De grote kudde werd geschoren op Landgoed Zuylestein in Amerongen.

Vrijwilligers Constance en Angela hielpen met het uitselecteren en oprollen van de mooiste vachten die geschikt zijn om te vachtvilten. Vrijwilliger Arie hielp met schapen aangeven, zodat Clemens op en neer kon rijden om de rammen op te halen en weer terug te brengen naar Wageningen. Dat scheelt hem weer een hoop eigen scheerwerk, want die jongens kunnen het echt zoooo snel! Zie dit filmpje van een scheerbeurt door Rob (1,5 minuut):

 In de middag, onderweg naar scheerlocatie 2, Arnhem, begon het zachtjes maar gestaag te regenen. Foute boel! We besloten een B&B te zoeken voor de scheerders en de volgende dag verder te gaan met de kudde van Jeroen. Vervolgens begon het te gieten, en moesten we als een speer terug naar Amerongen om de vachten daar op te halen voor ze doorweekt zouden zijn. Ze pasten net in de aanhanger (zie de foto’s hieronder).

De volgende dag gingen we dus scheren op de Huissensedijk in Arnhem. Daar stonden we op de dijk bij Park Immerloo, en kwamen er veel voorbijgangers en omwonenden even kijken. De eerste bezoeker kwam meteen klagen (muziek te hard, stank, herrie van blatende schapen). Gelukkig waren alle volgende bezoekers enthousiast. Een ervan zelfs zo zeer dat hij onmiddellijk zijn camera ging halen en een serie prachtige foto’s maakte (zie de laatste foto’s van de galerij hieronder, gesigneerd met Eerde Kalsbeek). Klik ze vooral even aan voor groter beeld. Bedankt Eerde!

Uiteraard was Jeroen er om zijn schapen te helpen, en ook onze zoon Tijmen had vrij en kon mee helpen schapen aangeven. Constance en Angela hielpen weer met de vachten. Gelukkig verliep het gesmeerd en konden de scheerders na de lunch naar Friesland, waar ze nog 1000 schapen te scheren hadden. Niet allemaal die middag nog gelukkig.

Hier een filmpje van hoe het er in Arnhem aan toeging.

Vervolgens aan Angela en mij de schone taak om al die vochtige vachten uit te rollen op zolder, om zo goed te drogen en schimmel te voorkomen. De heeeeele zolder (en die is heeel groot) lag heeelemaal vol!