zaterdag 8 november: Varken op de Leer in het Binnenveld

Het is inmiddels een traditie in het Binnenveld: op zaterdag 8 november is voor de derde keer de Streekmarkt Varken op de Leer. Vrijwel alle boeren uit het Binnenveld (het landelijk gebied tussen Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal) staan daar met hun lekkerste producten, dus wij ook. Het bijzondere is dat er een geslacht varken aan de ladder (‘leer’) hangt, die ter plekke wordt uitgebeend (in de ochtend). Ook wordt er daarna een lam van ons uitgebeend, dus als je altijd al had willen weten hoe dat moet, grijp dan je kans!

Nieuw dit jaar op de markt zijn de palingrokerij, het schoonmaken van wild, everzwijn aan het spit en kaasfondue van Meester-Affineurs. Om circa elf uur start de streekmarkt met een oud gebruik ‘vet prijzen’, dit is het moment waarop de buurt het varken (lees het spek) komt beoordelen en prijzen (goedkeuren). Hoe meer complimentjes de boer in ontvangst kan nemen over zijn goed vetgemeste varken, hoe scheutiger hij is met het uitdelen van een borrel…

Varken op de Leer vindt plaats in de koeienstal van biologische Boerderij de Hooilanden, Slagsteeg 20, Bennekom. Een mooi fietstochtje vanuit Wageningen!