Zaterdag 10 november in het Binnenveld: ‘Varken op de leer’, ook met lam

Het valt ons elke keer weer mee hoeveel mensen het interessant vinden om ons een keer te helpen met uitbenen. Het is toch wel goed om te weten waar je eten vandaan komt en hoe het verwerkt wordt. Heb je geen tijd om te helpen, maar wil je toch wel eens zien hoe dat uitbenen gaat, dan krijg je nu de kans!

Agrarische Natuur Vereniging ‘Het Binnenveld’ (waar wij ook lid van zijn)  organiseert namelijk op zaterdag 10 november van 11-16 uur een nieuw evenement, op basis van een eeuwenoude traditie: ‘Varken op de leer’. Slachter Izak Roelofsen uit Opheusden (die ook altijd onze lammeren slacht) beent dan een varken uit op de ouderwetse manier: op een ladder (‘leer’), en verwerkt die ter plekke tot lapjes en worst. Na het varken beent hij later die dag ook nog een lam van ons uit. Dus was je te laat met bestellen van lamsvlees, dan kun je ter plekke nog wat meenemen. Wie het eerst komt, die het eerst maalt.

varken-op-de-leer2

Rondom deze demonstratie – ook wel ‘slachtvisite’ genoemd – is er een streekmarkt met allerlei producten van Binnenveldse boeren: honing, groente, fruit, eieren en advocaat, schapenkaas, bier en taarten. Ook zijn er kookdemonstraties en valt er van alles te proeven. Het is bij biologische zorgboerderij De Hooilanden, midden in het Binnenveld, Slagsteeg 20 in Bennekom. Prima te fietsen vanuit Wageningen, Bennekom, Ede, Rhenen of Veenendaal.

varken_op_de_leer-i
Op de museumboerderij in Herveld is ‘Varken op de leer’ al een jaarlijkse traditie