Winter Nomads

Een heleboel van onze vrijwilligers waren er al heen geweest, naar de herdersdocumentaire ‘Winter Nomads’, en vonden dat wij hem ook moesten gaan zien. Arie zei zelfs: “Dinsdagavond doe ik de stal wel, dan kunnen jullie naar de film.” En als Arie het zegt, tja, dan moet je wel ;-).

Nou, daar hebben we geen spijt van gehad. Wat een prachtige film! Het gaat over twee herders in Zwitserland die in het late najaar en vroege winter vier maanden lang met 800 jonge schapen rondtrekken (’transhumance’ noemen ze het). Ze doen nabegrazing in weides en op akkerstoppels in de heuvels, en zorgen zo dat de schapen genoeg op gewicht komen om geslacht te kunnen worden. In het jaar dat het gefilmd is, viel de winter al vroeg in, en liepen ze hele stukken door de sneeuw. Ze zijn dag en nacht bij de kudde, slapen in een zeiltent, en alle spullen worden door drie ezels meegetorst, die gewoon los met de kudde meelopen en ook door de honden gehoed worden. Echt een bijzondere traditie in modern Zwitserland.

Het was de laatste avond gisteren, dus je kunt er in Wageningen niet meer naar toe. Hoewel we misschien wel een keer als Grebbeveld een avond kunnen organiseren. Voordeel voor ons was wel dat we de poster mochten meenemen. Die kunnen we mooi in onze nieuwe kantine hangen!

winter-nomads