Update Schapenboerderij op de Eng

Regelmatig vragen mensen ons: hoe zit het nou met die plannen voor een Schapenboerderij op de Eng (zie oude blog)? Voor wie het even niet meer helemaal helder heeft: we willen op de plek van de korfbalvereniging op de Dolderstraat (dus niet korfbal Hollandseweg) een soort bezoekboerderij beginnen. Met schapen en andere dieren, een theeschenkerij, een natuurspeeltuintje, wolatelier en wellicht een streekwinkeltje. Ook kan er plek zijn voor een buiten-bso en zorgcliënten. Echt een leuke, mooie plek om heen te gaan met de kinderen, of na het sporten, om even wat te drinken met een stukje taart. Dat mist Wageningen nog, vinden wij.

Inmiddels zijn we al twee jaar verder. Zoals we vooraf gelukkig al een beetje hadden ingecalculeerd, gaat dit allemaal niet zo snel. De ambtelijke molens vooral, die draaien heel traag. Eerst moest het langs allerlei adviescommissies, langs B&W en toen nog een keer een rondje langs die commissies. En nu heeft de gemeente van de provincie de opdracht gekregen een visie voor de Eng te ontwikkelen, omdat er zoveel plannen en plannetjes zijn voor de Eng (wij zijn er maar een van een stuk of dertig plannen!) dat de gemeente maar eerst eens goed moet bedenken wat ze willen met die Eng. Het is namelijk een Nationaal Landschap, en dan besluit de provincie mee. Nou, die visie daar is de gemeente nu mee bezig. er zijn al drie nogal bewogen participatiebijeenkomsten geweest, waar wij ook maar aan meegeparticipeerd hebben. En nu moet die visie er komen.

Vervolgens is het de bedoeling dat er komende winter een bestemmingsplanwijziging komt, waarin ze al die plannen en plannetjes bij elkaar vegen (ze noemen het dan ook een ‘veegplan’) en ineens meenemen in een nieuw bestemmingsplan. Ons plan dus ook. Maar goed, laten we dat eerst maar eens zien.

Intussen werken wij hard aan ons businessplan, een financiële inschatting en onderbouwing, praten we binnenkort met de korfbalvereniging over de prijs en dat soort dingen. Vervolgens zullen we op zoek moeten gaan naar financiering.

Het goede nieuws is: de gemeente lijkt welwillend tegenover ons plan te staan. Zelfs het bouwen van een stal lijkt tot de mogelijkheden te behoren, maar dan wel in de  vorm van een tabaksschuur zoals er vroeger tientallen op de Eng hebben gestaan.

We houden jullie op de hoogte!