Schaap in pot i.p.v. blik

Jarenlang hebben we ons schaap in blik verkocht. Hartstikke lekker, en we hadden veel vaste klanten die regelmatig een stapeltje blikken kwamen halen. Maar regelmatig waren er toch mensen die vroegen of het niet in een glazen pot kon. Dat staat wat mooier. Je kunt zien wat erin zit, en het ziet er minder ‘goedkoop’ uit dan blik.  En ook zijn er mensen die de coating van blik niet prettig vinden. En dan was er nog vraag naar potten vanuit de kerstpakkethoek. Maar het was lastig, want Slagerij Ter Weele uit Oene, die die lekkere stoof en goulash voor ons maakt, deed wel aan inblikken, maar niet aan inmaken in glas.

Soep in pot verkoopt beter

Toen sprak ik op de Biobeurs afgelopen winter de  meneer van de kleinste Soepfabriek. Die maakt heerlijke en bijzondere soepen. Hij vertelde dat hij vroeger zijn soep in blik had, en wel aardig verkocht. Maar sinds hij het in pot doet, verkoopt hij als een tierelier. Echt een enorme verveelvuldiging. En dat komt alleen maar door die uitstraling van glas, want de inhoud is nog precies hetzelfde. Ik denk dat je het kunt vergelijken met wijnflessen met kurk of schroefdop. Een schroefdop schijnt zeker zo goed te zijn als kurk, zo niet beter. Maar het ziet er gewoon minder chic uit, dus de duurdere wijnhuizen blijven er een kurk in doen, omdat de klant dat wil.

Kom proeven!

Dus toen was ik om, en ben ik toch maar weer eens met Ter Weele gaan praten. Die is gelukkig altijd wel in voor een experiment. En de steriliseerstoof waarin hij de blikken steriliseert, daar kunnen eigenlijk ook wel potten in. Hij verkoopt zelf ook veel in blik, en wilde dat dan misschien ook wel eens in pot proberen. Ik zocht internet af naar een mooie pot, Ter Weele heeft ze besteld, en inmiddels gevuld. Mijn ontwerpcollega Annemarie heeft weer een prachtig etiket ontworpen (iets gebogen omdat de pot licht taps toeloopt), en volgende week vrijdag (6 november) halen we ze op! Op de streekmarkten waar we in november staan, kun je komen proeven!

Grebbestoof-etiket

Grebbegoulash

Onderstaande foto’s stuurde Herman Ter Weele tijdens het maken van de goulash:

TerWeele-goulash

Een heeeele grote pan met Grebbegoulash!

TerWeele-potten in stoof

Hier staan de eerste potten in de steriliseerstoof. Door de hitte worden alle bacteriën gedood, en bij afkoelen trekt de pot vacuüm, waarna hij zeker twee jaar houdbaar is (maar in principe eetbaar zo lang de deksel hol staat, dus niet ingedrukt kan worden).